10/09/2014

El projecte del Teatre Principal de Barcelona està ben encallat

2 min

BarcelonaUna gestió poc professional. El nostre escepticisme no era infundat. Vam escriure sobre l’obertura del Teatre Principal de Barcelona a càrrec d’un grup aliè a les arts escèniques posant en dubte la voluntat (o capacitat) de fer una gestió teatral d’aquest emblemàtic espai de la Rambla. Un any després el Principal no funciona com a teatre, la web de l’empresa Principal Project no està operativa i el que havia de ser-ne director, Toni Albà, va marxar cames ajudeu-me davant els incompliments de les promeses dels empresaris. Admetem que van intentar fer un espai de sopar espectacle. Però, fos pel que fos, no va funcionar. Sembla doncs que queda clar que la intenció de Principal Project era com a poc doble. Gent dedicada a la nit i negocis patibularis van pensar que una façana repintada i un projecte de paper no es mullaria amb el pas del temps. ¿O potser ja hi comptaven, perquè el que els interessava realment és l’espai com a discoteca? Això sí que funciona, sembla.

Nou escepticisme. Ara dubtem, seguim escèptics, que les fases següents previstes de rehabilitació de l’antic frontó Jai Alai i de l’alberg es desencallin aviat, tot i que l’hotel és el negoci, amb la discoteca, més segur i més rendible. Si gestionar un teatre petit ja és difícil, fer-ho amb una instal·lació com el Principal requeria una professionalitat i uns objectius empresarials molt diferents dels que hem ensumat durant aquest any. Tot sigui dit, la sala petita El Latino la gestionarà ara l’empresa Anexa, una de les tres potes de Tres per Tres, societat que gestiona el Victòria i el Poliorama. Aquests sí que en saben del negoci, però, creiem, és ficar-se en un terreny pantanós.

I l’Arnau? No sabem què pensarà l’Ajuntament de tot plegat i si almenys ha preguntat què passava durant aquest any a l’edifici de la Rambla. Potser ja els va bé. Però això ens porta al Paral·lel, on es podreix el Teatre Arnau, del qual l’interior figura protegit com a patrimoni. L’últim que sabem és que era propietat d’una església cristiana xinesa i que algun regidor havia parlat que intentaven comprar-lo, ja que tal com està no s’hi pot fer res. L’Ajuntament ha tingut beneficis els últims anys però ningú ha parlat de dedicar-los per exemple a recuperar l’Arnau, que en l’actualitat és un cos tan mort com el solar de l’antic teatre Martínez Soria, creiem que sotmès a algun plet.

stats