Cultura 21/02/2019

Més control de les societats de gestió i menys webs pirates: la nova llei de la propietat intel·lectual

Tots els grups del Congrés exhibeixen un insòlit consens i tiren endavant la norma

Agències
2 min
El ministre de Cultura José Guirao i la ministra Nadia Calviño

MadridEl Congrés ha donat via lliure aquest dijous a la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual en la qual es recullen mesures contra la pirateria, com el bloqueig de webs pirates reincidents, iniciatives per a un major control de les entitats de gestió de drets i per posar fre a pràctiques com 'la roda' de les televisions.

El text ha aconseguit el consens de tots els grups durant la seva tramitació al Congrés. El ministre de Cultura i Esport, José Guirao, ha celebrat la cultura com "un exemple, un cop més de concòrdia": "El debat serè i la racionalitat donen bons fruits". S'han aprovat 15 de les 16 esmenes del Senat; aquesta última per una errata. Així s'incorporen dues directives europees a la llei.

Quines són les novetats del text?

  1. Contra la pirateria. Només caldrà una autorització judicial per tancar una pàgina web pirata que sigui reincident o si prèviament ja hi ha hagut una resolució judicial. Se n'ocuparà la Secció Segona de la Comissió de Propietat Intel·lectual, coneguda com la Comissió Sinde, per la ministra Ángeles González Sinde del govern socialista de Zapatero. Aquest òrgan podrà bloquejar l'operador sense passar per un jutge.
  2. Regula la negociació de tarifes entre els usuaris de la propietat intel·lectual (ràdios i teles) i entitats de gestió (SGAE, AIE o AGEDI) en cas de desacord. Segons la llei els usuaris hauran de pagar el 100% de l'import total acordada o, a falta d'un acord, el 50%.
  3. Més control de les entitats de gestió de drets d'autor, que han de modificar els seus estatuts i els seus òrgans de control intern. Aquelles que recaptin anualment 100 milions d'euros o més hauran de nomenar en el seu organisme de control un nombre de tercers independents igual al nombre de membres de l'entitat. A més, s'estableix que el règim de vot no permetrà que es produeixin concentracions de poder aun nombre reduït de membres.
  4. Es frenen pràctiques com 'la roda', la trama integrada per diversos socis de la SGAE que registrava de manera fraudulenta modificacions d'obres originals (i per tant lliures de dret d'autor) sense variació de les autèntiques per ser emeses en programes nocturns de televisió. Les entitats de gestió com la SGAE no podran repartir més d'un 20% del que es recapti per cada autor per l'emissió de la seva obra en horari amb "absència d'audiència significativa".
  5. Quan es facin servir articles de premsa per a ús no comercial, les empreses i institucions hauran de tenir el consentiment dels titulars dels drets d'autor.
  6. Els drets d'autor del préstec de llibres a les biblioteques serà responsabilitat de les diputacions provincials o les administracions que tinguin aquestes funcions.
stats