Cultura 22/04/2012

Les propostes de l'ARA per a Sant Jordi: 5 novel·les històriques

Carme Martí/Neus Català, Javier Moro, Coia Valls, Ramon Carreté/Adolf Todó i Hugh Brewster

Ara
2 min
"Jo m'he estimat les persones"

BarcelonaUn cel de plom. Carme Martí. Amsterdam (Ara Llibres)

Al llarg dels quinze mesos que Neus Català va estar tancada als camps de concentració nazis de Ravensbrück i Holleschein va ser testimoni de les atrocitats més terribles. Però en lloc d'abaixar la vista davant l'horror, va aixecar el cap i es va mirar aquella realitat terrible de fit a fit per no oblidar-ne cap detall. A Un cel de plom, Carme Martí reconstrueix la vida de compromís, exili i lluita de Català amb una única condició: "Has de saber que això no ho faràs perquè la gent em conegui, sinó perquè sé que d'aquesta manera donem veu a les altres dones", li va demanar, als 96 anys, l'última supervivent catalana dels camps d'extermini.

L'imperi ets tu. Javier Moro. Planeta

L'últim premi Planeta, d'un autor fidel a la novel·la històrica d'ambientació exòtica, ens presenta Pere I, un personatge "complex, faldiller i hiperactiu" que va declarar la independència del Brasil l'any 1822. Les claus: "Un retrat des de la precisió documental i des de la màgia de la ficció que permet inventar diàlegs que mai van existir però que són coherents".

El mercader. Coia Valls. Ediciones B

Jaume Miravall, home hàbil i carismàtic, arriba a Barcelona procedent de Reus per convertir-se en mercader i travessar els mars a la recerca de noves aventures. Abans d'escriure la seva segona novel·la, Coia Valls va fer un exhaustiu exercici de documentació per aconseguir reconstruir amb versemblança la Barcelona del segle XIV. Els lectors hi trobaran una història ben travada.

L'ombra de Sant Benet. Ramon Carreté i Adolf Todó. Angle Editorial

Ramon Carreté i Adolf Todó, a 'L'ombra de Sant Benet', s'enfronten a la història del monestir de Sant Benet de Bages a través de catorze narracions de gran precisió. Són escenes ficcionades, improbables però no impossibles, en què els personatges i sovint el mateix monestir s'enfronten a canvis, crisis o dificultats que poden reorientar profundament les seves vides.

Titanic. Hugh Brewster. Lumen

Amb motiu del primer centenari de la tragèdia de l'enfonsament del Titanic, Hugh Brewster construeix un assaig ambiciós i molt ben documentat en què explica la història íntima del naufragi. L'autor està més interessat a fer reviure l'esplendor i la decadència de les grans famílies –els Guggenheim o els Astor– que no pas a donar detalls escabrosos sobre el desastre.

stats