Cultura 18/09/2014

Antoni Pladevall guanya el Prudenci Bertrana amb la novel·la 'El dia que vaig fer vuit anys'

Als premis literaris de Girona, Manuel Forcano obté el Miquel de Palol de poesia, Marta Rovira el Carles Rahola d'assaig i Francesc Puigpelat el Ramon Muntaner de literatura juvenil

Josep Pastells
2 min
Antoni Pladevall, premi Prudenci Bertrana / DAVID BORRAT

GironaAntoni Pladevall (Taradell, 1961) ha guanyat aquesta nit el premi Prudenci Bertrana de novel·la, dotat amb 30.000 euros, amb l'obra 'El dia que vaig fer vuit anys', que serà publicada per Columna. "Són unes memòries novel·lades centrades en la infantesa que rescaten un passat molt immediat i serveixen per explicar el nostre present", destaca l'autor. La novel·la, que s'ha imposat als altres 31 originals presentats, fa una ferma aposta per la llengua viva i combina registres que van des del col·loquialisme al renec més sorollós.

Els altres guanyadors dels Premis Literaris de Girona han estat Manuel Forcano (Barcelona, 1968), premi Miquel Palol de poesia amb 'Ciència exacta'; Marta Rovira (Banyoles, 1969), premi Carles Rahola d'assaig amb 'La Transició franquista' i Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959), premi Ramon Muntaner de literatura juvenil amb 'Romeo i Julieta. Segona part'. A més, Lluís Gavaldà, d'Els Pets, ha rebut el premi Cerverí de lletra de cançó per 'Me'n vaig' i l'Associació d'Editorials Independents, el premi Lletra a la millor iniciativa digital de i sobre literatura catalana per la plataforma 'Llegir en català'.

"Els meus llibres de poemes són els meus museus particulars, que em permeten posar peces del passat a la vitrina", ha explicat Manuel Forcano abans de precisar que a 'Ciència exacta', obra plena d'amor i sensualitat, el protagonista és el mateix fet creatiu del poema com a receptacle de memòria.

Marta Rovira ha explicat el punt de partida de l'assaig guanyador: "Sempre s'ha dit que el preu de la transició va ser l'oblit del franquisme, però la transició no és res més que una gran operació política de memòria que se sosté sobre uns fonaments que necessiten una revisió crítica", ha assenyalat.

Francesc Puigpelat resumeix així la novel·la juvenil que ha rebut el premi Ramon Muntaner: "Dóna veu a Judith Skakespeare, la filla del famós dramaturg, el qual, en punt de mort, li va explicar què va passar realment amb els famosos amants de Verona".

Homenatge a Modest Prats

La festa literària, que s'ha dut a terme a l'Auditori de Girona, també ha servit per retre homenatge a Modest Prats, que va morir mig any enrere i va ser un dels principals impulsors de la creació del premi Bertrana l'any 1968.

stats