Música
Cultura 10/11/2013

Raimon sobre Espriu: "El poeta viu i viurà mentre perduri la llengua en què va escriure"

El cantautor de Xàtiva estrena a l'Auditori el cicle de concerts dedicats a l'autor d'obres com 'La pell de brau' o 'Cementiri de Sinera'

Acn
2 min

BarcelonaL'Auditori ha acollit aquest dissabte l'esperat tribut que Raimon ha fet a Salvador Espriu (1913-1985) l'any en què es commemora el centenari del naixement del poeta, novel·lista i dramaturg. Amb una sala del tot plena -les 1.800 entrades posades a la venda estaven exhaurides de feia dies-, el cantautor de Xàtiva ha ofert un recital que constava de dues parts: la primera dedicada a les cançons pròpies de Raimon; i la segona, reservada als poemes musicats d'Espriu. "El poeta viu i viurà mentre perduri la llengua en què va escriure", ha dit Raimon just a l'inici del seu homenatge a l'autor, entre d'altres, de 'La pell de brau'.

"La meva admiració per Salvador Espriu, poeta i home, ha anat creixent des del llunyà 1963 en què vaig musicar 'Cançó de Capvespre' i el vaig conèixer personalment", ha relatat l'artista recordant la seva presa de contacte amb Espriu. Raimon ha remarcat, a més, l'enorme dificultat que suposa posar música i interpretar versos de l'autor de Santa Coloma de Farners, cosa que també passa amb Ausiàs March.

En la introducció a aquesta segona part, Raimon ha assenyalat que, excepte a 'Diré del vell foc i de l'aigua' i 'Que bell és el camí' del llibre 'Setmana Santa', tots els versos musicats per el de Xàtiva van comptar amb l'aprovació d'Espriu. "Dubtava de la meva fonètica", ha reconegut Raimon "pensava que podia ser un destorb per cantar el seus poemes", ha afegit. Sortosament, Salvador Espriu li va donar total llibertat: "vostè canti la meva poesia amb la seva fonètica!", li va instar.

Un dels eixos del concert ha estat, sens dubte, 'Cançons de la roda del temps', l'àlbum publicat l'any 1966 -amb portada il·lustrada per Joan Miró-, on posava música als poemes centrals de 'El Caminant i el mur'. El precedent va ser tres anys abans, el 1963, quan Raimon va posar en partitura l'abans esmentada 'Cançó de capvespre'.

Repertori propi

En la primera part del concert han sonat temes com 'Som', 'Terra Negra' -dedicada a Antoni Tàpies-, i de més recents 'Punxa de temps' o 'A l'estiu quan són les nou'. Aclamades, però, han estat les cançons més populars del repertori del cantautor, com és el cas de 'Al Vent', que ha tancat aquesta primera meitat del recital, 'Diguem no' o 'Veles e Vents'. Molt aplaudides també algunes de les estrofes de 'Jo vinc d'un silenci', pel seu caràcter reivindicatiu: frases com "Qui perd els orígens perd la identitat" o "jo vinc d'una lluita que és sorda i constant", han adquirit en veu de Raimon una especial rellevància i un caràcter simbòlic que ha fet vibrar el públic.

Raimon ha compartit escenari amb els seus músics habituals: Miquel Blasco (guitarra), Joan Urpinell (guitarra), Pau Doménech (clarinet i clarinet baix) i Fernando Serena, al contrabaix. El cicle de concerts de Raimon que ha arrencat aquest dissabte també es podrà veure i escoltar a Vic aquest diumenge, a Madrid el dijous 21 de novembre; Vilafranca del Penedès, el 30 de novembre i Mataró el dia de Santa Llúcia, el 13 de desembre, coincidint també amb els actes del centenari del naixement del poeta Josep Punsola. Palma, el 21 de desembre, i Vilanova i la Geltrú, el dia de Nadal, seran les ciutats on la mini-gira posarà el punt i final.

stats