Còmic
Cultura 05/06/2014

RBA censura un acudit sobre el rei a la portada d''El Jueves' i obliga a reimprimir la revista

La publicació satírica arriba als quioscos un dia més tard amb una portada diferent de la prevista

Ara
2 min
Les portades de la discòrdia d''El Jueves'

BarcelonaSegons ha pogut saber l'ARA, el grup RBA ha censurat la portada prevista per a aquesta setmana al setmanari satíric 'El Jueves' amb el rei Joan Carles I i el príncep Felip de protagonistes. Sota el títol 'El rei abdica', el dibuix de Manel Fontdevila representava el rei traspassant al príncep una corona plena d'excrements i mosques.

Amb la revista impresa, la redacció d''El Jueves' ha rebut ordres del grup RBA –al qual pertany la publicació– de reimprimir la revista amb la portada prevista abans de l'abdicació reial. A més, sempre d'acord amb fonts dels treballadors d''El Jueves' consultades per l'ARA, el grup RBA ha fet saber a la redacció del setmanari que d'ara endavant els acudits sobre la monarquia no poden aparèixer a la portada.

Oficialment, la revista defensa que ha sigut un problema de terminis i que, tot i que s'han pogut actualitzar les pàgines interiors amb la notícia de l'abdicació, no s'ha pogut canviar a temps la portada. Tanmateix, el dibuix de l'acudit censurat s'havia pogut veure dies abans a les xarxes socials.

La nova directriu del grup RBA ha provocat dimissions en el consell de redacció de la publicació. A la redacció s'han rebut trucades de col·laboradors de la revista anunciant la seva renúncia a continuar col·laborant amb el setmanari satíric. Albert Monteys, col·laborador amb una llarga trajectòria a la revista –ell dirigia 'El Jueves' durant el cas del segrest judicial de fa 7 anys– i actual membre del consell de redacció, ha anunciat aquest dijous al seu Twitter que deixa la revista i que demà n'explicarà les raons. Manel Fontdevila, col·laborador de la casa i director del setmanari del 2000 al 2004, també ha avançat a l'ARA la seva intenció de deixar la revista.

Després dels anuncis de Monteys i Fontdevila, el degoteig de renuncies de col·laboradors d''El Jueves' ha continuat amb Bernardo Vergara, Paco Alcázar, Guillermo, Manuel Bartual, Isaac Rosa, Malagón i Luís Bustos. Vergara ha publicat al seu compte de Twitter que abandona la revista, i Alcázar ha explicat al seu blog que deixa la publicació perquè "ja no s'hi troba a gust", i ha qualificat la decisió de RBA d'"absurda i en contra de l'esperit d''El Jueves'".

El nou exemplar d''El Jueves' ha arribat finalment als quioscos aquest dijous, un dia després del que és habitual en "la revista que surt els dimecres". En portada hi surt la imatge de Pablo Iglesias, el líder de la formació política Podem.

stats