MEMÒRIA HISTÒRICA
Cultura 31/05/2019

Recuperar el cos de l'avi Faust de la fossa d'Alguaire

La fossa de Lleida és una de les sis que s'obriran aquest any. En dos anys s'han recuperat 290 cossos

Imma González
3 min
Recuperar el cos de l'avi Faust de la fossa d'Alguaire

AlguaireEl dia 12 d'abril del 1938, a les cinc de la tarda, a la paret del cementiri d'Alguaire (Segrià), l'exèrcit franquista executava Faust Salvia Ribes, jutge de pau i regidor d'ERC, i el pagès Sebastià Llobera Badia. Considerava les seves idees un perill per a la unitat d’Espanya. Josep Lladonosa, un nen de dotze anys veí del poble, ho presenciava des de la distància. Avui, 81 anys després, el Josep recorda aquell dia davant de la mateixa paret que, fins fa una setmana, encara conservava els forats de les bales. Els forats ja no hi són, però el record es manté en la memòria de pocs. I avui està més viu que mai.

Fa 12 anys que Divina Salvia, neta d'en Faust, va iniciar el procés per recuperar la memòria (i el cos) del seu avi. Ella no el va arribar a conèixer, però el seu pare es va encarregar tota la vida de mantenir la seva memòria. De fet, explica la mateixa Divina, pocs dies abans de morir va demanar que no desistissin en la seva recerca.

El cos de Salvia, amb el de Sebastià Llobera, va ser enterrat en una fossa situada al recinte del mateix cementiri. Ho saben perquè la família, de manera clandestina, va ser cridada de matinada per anar-hi i enterrar el cos de manera mitjanament digna. És per això que el cos d'en Faust està enterrat dintre d'una caixa, una com la que ja es comença a entreveure en les excavacions arqueològiques iniciades aquesta mateixa setmana al cementiri.

La fossa era desconeguda oficialment fins a l'any 2010, moment en què la direcció general de Memòria Democràtica va iniciar la recerca sobre el terreny gràcies a la petició de la Divina. Va ser aleshores quan els tècnics van trobar un document que confirmava la teoria de la neta de Salvia, i situava la fossa en una àrea de quatre metres d'un parterre del cementiri. De moment, els arqueòlegs hi han trobat cinc cossos. L'encreuament de dades genètiques determinarà si una de les víctimes és Faust Salvia.

Durant la visita a la fossa d'Alguaire aquest matí de la consellera de Justícia, Ester Capella, la Divina ha rebut el document que acredita la nul·litat del consell de guerra del seu avi. A mesura que les fosses s'obren, les ferides es comencen a tancar. Al rebre el document, la Divina s'ha emocionat i ha volgut recordar la lluita incansable del seu avi i del seu pare per la democràcia, la república i la independència de Catalunya.

Obren sis noves fosses

Capella ha aprofitat la visita per anunciar l'obertura de sis noves fosses de la Guerra Civil entre el maig i el setembre d'aquest mateix 2019, entre les quals hi ha la fossa d'Alguaire. La resta de fosses estan situades a Batea (Terra Alta), Foradada (Noguera), Salomó (Tarragonès) i Caseres (Terra Alta), on n'hi ha dues.

Aquesta tasca ha estat possible gràcies al Pla de Fosses, iniciat fa només dos anys pel departament de Justícia, a través de la direcció general de Memòria Democràtica. En aquest temps, s'ha facilitat l'obertura de 17 fosses i la recuperació de 290 cossos. Des de la Transició i fins a l'inici del Pla, només s'havien obert 28 fosses a Catalunya.

No obstant això, la consellera ha volgut remarcar la importància de la celeritat: "L'estat espanyol no ha anat a l'hora i ens ha costat molt temps arribar fins aquí. Ara anem a contrarellotge". Les mostres de familiars directes vius són cada cop més difícils de trobar i és per això que Capella ha fet una crida a tothom que sospiti que algun familiar seu pot estar dins d'alguna fossa. “El temps s’acaba, i volem posar nom a les víctimes”, ha declarat Capella.

stats