PATRIMONI
Cultura 14/03/2013

Arrenquen el pantocràtor de Sant Climent de Taüll

Les pintures de Ramon Millet retornaran un cop restaurades a la Ribagorça per ser exposades en un local del poble. El projecte té un pressupost d'entre 300.000 i 400.000 euros

Acn / Ara
1 min

La Vall de BoíLa còpia que Ramon Millet va fer de la imatge del 'Pantocràtor' el 1959 s'ha retirat de l'absis de Sant Climent de Taüll aquest dimarts. El projecte, que lidera la direcció general de Patrimoni de la Generalitat, conjuntament amb el MNAC, i que ha rebut el finançament de La Caixa, té un pressupost d'entre 300.000 i 400.000 € i espera obrir les portes al públic aquest estiu.

El MNAC exhibeix des del 1934 el conjunt romànic de la Vall de Boí que va ser arrencat el 1920 per protegir-lo de l'espoli. El 2012 es va decidir restaurar i recuperar aquesta pintura original i arrencar la còpia que Ramon Millet havia fet fidelment el 1959, després que es descobrissin, sota la còpia de Millet, restes del mural original que no s'havien arribat a arrencar el 1920. Al seu lloc es projectaran a les parets les imatges originals del segle XII, mitjançant la tècnica del 'mapping'.

Pere Rovira, responsable de pintura mural del Centre de Restauració de Béns Mobles, ha explicat que més important que aquesta còpia són les restes de pintura original que van quedar en el moment de ser arrencades les pintures originals, l'any 1920. Rovira ha dit que en l'àmbit científic tenen un alt valor. L'alcalde de la Vall de Boí, Joan Peralada, ha anunciat que a petició dels veïns la còpia un cop restaurada retornarà a Taüll i s'exposarà al Molí, un local del poble.

stats