Sant Jordi
Cultura 20/04/2013

Espriu, Sánchez Piñol, Rahola, Llach i títols sobre la independència triomfen entre les personalitats del país

Artur Mas recomana 'Victus', la biografia 'Espriu, transparent', 'El carrer de l'embut' i els darrers llibres sobre el procés sobiranista

Acn
3 min

BarcelonaCoincidint amb l'Any Espriu, nombroses personalitats polítiques, socials, econòmiques i culturals del país escolliran aquest Sant Jordi un llibre del poeta i dramaturg català. El president de la Generalitat, Artur Mas, o el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, es decanten per aquesta opció. La nova novel·la sobre el 1714 d'Albert Sánchez Piñol també es troba entre les més populars i és el llibre que regalaran polítics, alcaldes o líders sindicals. La novel·la de Pilar Rahola és l'opció de diversos consellers, que també tenen previst comprar l'epistolari entre Lluís Llach i Miquel Martí i Pol o les memòries de Lluís Foix. El procés sobiranista també es fa un lloc aquest Sant Jordi. Coincidint amb l'Any Espriu, el president de la Generalitat, Artur Mas, recomana la nova biografia de Salvador Espriu 'Espriu, transparent' d'Agustí Pons, 'Victus' d'Albert Sánchez-Piñol i la novel·la de la periodista Pilar Rahola 'El carrer de l'embut'. Mas també recomana els llibres que s'han publicat darrerament sobre el procés sobiranista. Entre d'altres, cita 'Quatre vies per a la independència. Estònia, Letònia, Eslovàquia i Eslovènia' de Martí Anglada, 'Camí sense retorn' de Tian Riba i 'Manual sobre la independència' de Dolors Feliu.

La presidenta del Parlament, Núria De Gispert, regalarà el llibre 'Pujol Catalunya. El consell de guerra a Jordi Pujol', d'Enric Canals, el Premi Godó de Periodisme d'Investigació i Reporterisme i es comprarà l'últim llibre de Lluís Llach, 'Estimat Miquel'.

La vicepresidenta del Govern i consellera de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, comprarà 'Creixen malgrat tot les tulipes', de Sònia Moll.

Quant als consellers, hi ha opcions diverses però totes d'autors catalans. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, comprarà 'Temps d'innocència' de Carme Riera. El conseller de Justícia, Germà Gordó, i el de Salut, Boi Ruiz, es decanten per la mateixa opció: la novel·la de Pilar Rahola. 'El carrer de l'embut'. 'Una dona d'aigua' de Núria Esponellà és l'opció de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

Assajos, poemes i contes per als líders dels partits

Aquest Sant Jordi, el vicesecretari general de coordinació institucional de CDC, Lluís Corominas, es decantarà per la poesia amb l'obra 'Es perd el senyal' de Joan Margarit. El president del comitè de govern d'UDC i secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida escollirà 'Cartes des de la presó' de Manuel Carrasco i Formiguera, coincidint amb el 75è aniversari del seu afusellament.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va ser pare fa cinc mesos i, per aquest motiu, durant la diada comprarà el recull de contes 'Somiacontes' de Carmen Gil, per al seu fill Lluc. 'Breve historia de la ética' de Victòria Camps és el llibre escollit per Pere Navarro, el primer secretari del PSC. La líder del PPC es decanta per una opció més política: 'Adolfo Suarez. El presidente inesperado de la transicion', del periodista Manuel Campo Vidal.

El president d'ICV, Joan Herrera, comprarà 'El futuro es un país extraño' de Josep Fontana, una reflexió sobre la crisi social del segle XXI. La presidenta de la mateixa formació, Dolors Camats, opta per 'De l'Estatut a l'autodeterminació', del diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch.

'El Atlas de las nubes' de David Mitchell és el llibre escollit per Albert Rivera per aquest Sant Jordi, mentre que el líder de la CUP, David Fernández, preveu adquirir 'Som moros en la boira?' de Joseba Sarrionandia.

Sánchez Piñol, Llach o Maalouf per als alcaldes

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, té previst comprar l'epistolari 'Estimat Miquel' de Lluís Llach. El de Girona, Carles Puigdemont, es decantarà aquesta diada per l'última proposta de Narcís-Jordi Aragó, que reviu les argúcies i les derrotes de la premsa de resistència a través de l'experiència del setmanari gironí en el llibre de memòries 'Periodisme sota sospita'. 'Els desorientats' d'Amin Maalouf és l'opció de l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros per aquest Sant Jordi, mentre que el batlle de Tortosa, Ferran Bel, regalarà 'Victus' d'Albert Sánchez Piñol.

stats