HISTÒRIA
Cultura 05/11/2014

‘Salve visitator!’ Un passeig virtual per Bàrcino

Una aplicació fa visible la Barcelona romana del segle III en 3D

Sílvia Marimon
3 min

BarcelonaSobrevolar la Bàrcino romana i passejar-se pel Mont Tàber, entrar a les termes públiques de la plaça de Sant Miquel, escolar-se en el dormitori d’una Domus o descobrir què és aqua et dignitas -la dignitat romana exigia que arribés aigua de la millor qualitat i gratuïtament a la ciutat- són moltes de les possibilitats que ofereix Bàrcino 3D, la nova aplicació que acaba de llançar l’Ajuntament de Barcelona. De moment es pot descarregar gratuïtament per a tauletes i abans de finals d’any també estarà disponible per a smartphones i a Google Earth.

Aquest any, quan se celebren 2.000 anys de la mort de Cèsar August, l’emperador romà que va fundar la Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino ex novo, el consistori barceloní vol fer visible el que és invisible i han reproduït com era Bàrcino al segle III. “Hem triat aquest segle perquè és quan es van acabar les 76 torres i les quatre portes de la muralla”, assenyala la responsable del pla Bàrcino del Servei d’Arqueologia de Barcelona, Carme Miró. “No és només una representació teatralitzada o cinematogràfica de Bàrcino, va molt més enllà”, afegeix Marc Hernández, que amb Miró ha fet el projecte de l’aplicació.

Tots els edificis estan georeferenciats. “Les imatges estan ancorades amb coordenades reals. Hi ha rigor acadèmic i urbanístic, podem veure com era Bàrcino i la podem superposar a la Barcelona actual i constatar com ha crescut”, destaca el director de Patrimoni del consistori, Josep Lluís Alay.

“Podem veure com era el territori, la ciutat i com vivien i treballaven els habitants de Bàrcino. Tot està documentat i està relacionat amb el segle XXI. Podem observar tot el que s’ha guanyat al mar durant aquests segles, que les principals vies romanes que es van construir encara s’utilitzen o com ha crescut la ciutat, que quan es va fundar només tenia entre 10 i 12 hectàrees -detalla Miró-. El que sabem ho hem dibuixat i el que no, ho hem buscat en ciutats semblants com Pompeia o en tractats urbanístics romans”.

L’aplicació anirà incorporant noves recerques. De moment, s’hi poden trobar estudis i teories inèdites. Per exemple, que la zona del Forum (a l’actual plaça Sant Jaume) estava construïda en terrasses. O que l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch es va equivocar en els seus càlculs sobre com era el temple d’August. “Gràcies a la nova aplicació, hem constatat que si s’hagués construït segons les dades de Cadafalch, el temple hauria caigut”, destaca Miró. Altres dades que refuten teories anteriors demostren que Barcelona es va construir sobre dos turons i no sobre un, com s’assegurava tradicionalment.

45.000 euros de pressupost

Aniran apareixent noves investigacions, com la dieta dels habitants de Bàrcino, i es mostrarà la Domus del carrer Avinyó, que s’obrirà al públic al març. A la web també hi ha un apartat d’història, un glossari amb termes llatins, un apartat amb rutes per les restes de la Bàrcino romana i una galeria fotogràfica. La nova aplicació, que ha tingut un pressupost de 45.000 euros, s’ha gestat durant un any i mig. “No és un bolet”, destaca el regidor de Cultura, Jaume Ciurana. Forma part d’un projecte molt més ampli.

El pla Bàrcino vol mostrar el coneixement acumulat sobre el passat romà de la ciutat els últims 80 anys. A l’aplicació, per exemple, es mostren totes les viles romanes que s’han anat descobrint. O es pot resseguir el traçat de l’aqüeducte: des del Besòs fins a l’entrada a la ciutat per la plaça Nova. “Mostrar l’aqüeducte o redescobrir les vil·les romanes també ajudarà a portar el pla Bàrcino als districtes”, diu Miró.

stats