Cultura 23/04/2015

Microcontes, dibuixos, Josep Pla...: 8 maneres de celebrar Sant Jordi arreu de Catalunya

Mentre que a la Catalunya Central s'ha homenatjat el gènere del microconte, a Palafrugell s'ha recordat la figura de Josep Pla

Acn
3 min
L'Eix Comercial de Lleida és la zona més concorreguda per la diada de Sant Jordi a Lleida / ESTELA BUSOMS (ACN)

Barcelona1. Exposició de microcontes a la Catalunya Central. Per quart any consecutiu, els Serveis Territorials de Cultura de la Catalunya Central han homenatjat el microconte amb l'objectiu de contribuir a la creació literària d'aquest gènere. D'aquesta manera, s'ha homenatjat les figures de Pere Calders i Joan Brossa, que va fer que la seva poesia arribés al carrer. Durant tot el dia, s'han exposat quatre microcontes a Vic, Manresa, Berga i Taradell.

2. Tallers d'escriptura i dibuix per als més petits a la Franja. La tradició de Sant Jordi també és present a la franja d'Aragó, i als pobles de la comarca del Matarranya també s'han regalat roses i llibres. A la llibreria de Vall-de-roures, s'han celebrat tallers per a escolars a partir del llibre 'La escuela del mar - Gigante roja,', de José Manuel Ferro.

3. Lleida celebra Sant Jordi amb rècord de novetats d'autors autòctons. Una quarantena de títols d'autors de Ponent han estat presentats per Sant Jordi, una xifra rècord que també posiciona els escriptors d'aquesta zona en les vendes de la Diada d'enguany. L'historiador Jaume Barrull ha debutat com a novel·lista amb 'Ànimes Batudes', ambientada durant la Guerra Civil a les comarques lleidatanes. També ha debutat l'actor Jordi Villacampa amb 'La nena que volia ser la lluna'. L'enigmàtic escriptor Sr. Postu, que sempre apareix en públic amb un antifaç, ha firmat el seu primer llibre 'Sóc de l'oest'. A més, Emili Bayo ha declarat que no es pot queixar: "'Puta Pasta' està sent un llibre molt demanat i està obtenint el reconeixement directe del públic".

4. Demanda d'"estudis locals" al Pirineu. Les llibreries del territori del Pirineu han ofert un total de seixanta llibres escrits per autors del territori. Els gèneres més demanats han sigut assaig històric, rutes pel Pirineu, geologia i llibres infantils. El portaveu de l'Associació del llibre del Pirineu ha explicat que els lectors demanen "sobretot estudis locals".

5. Vuit hores de lectura continuada de Josep Pla a Palafrugell. El poble natal de l'escriptor Josep Pla, Palafrugell, ha homenatjat la seva figura amb vuit hores de lectura de petits fragments de 'Cartes de lluny', que narra les experiències i cròniques de Pla mentre feia de periodista arreu d'Europa. Unes 300 persones, entre escolars i veïns del poble, han llegit aquestes peces de Pla.

6. Celebració dels 30 anys de 'Pedra de Tartera', de Maria Barbal, a Tremp. La biblioteca de Tremp ha volgut sumar-se a la commemoració de l'aniversari dels 30 anys de la novel·la 'Pedra de Tartera', de Maria Barbal, natural del poble del Pallars Jussà. El centre ha animat des d'aquest dimecres tots els seus usuaris a portar una pedra amb una paraula pallaresa. Entre els mots, han destacat 'potxó' (petó), 'moixó' (ocell), 'esmolet' (espavilat), 'peperepep' (rosella) o 'gisca' (fred).

7. La Rambla de Tarragona bull d'activitat en un Sant Jordi amb bon ritme de vendes. L'epicentre del dia de Sant Jordi a Tarragona ha estat la Rambla, amb 49 parades de flors i 28 de llibres. Escolars, parelles i turistes han passejat en una diada en què els llibreters han notat que el ritme de vendes és més animat que l'any anterior, amb el llibre de Xavier Bosch, 'Algú com tu', entre els més triats.

8. El record a Miquel Pairolí i l'homenatge a la poesia de Girona. La Universitat de Girona l'Ajuntament de Girona i la Casa de Cultura han volgut homenatjar per Sant Jordi l'escriptor i periodista Miquel Pairolí, que va morir el 2011. Enguany faria 65 anys, i se'n compleixen 25 de la publicació del seu primer dietari, 'Paisatge amb flames'. Per això, s'ha fet una lectura pública d'aquest llibre a la plaça del Vi durant tot el matí. Per part seva, Òmnium Cultural ha fet un acte per promoure la lectura, en què s'han penjat diferents fragments de poemes al pont de les Peixateries Velles. L'objectiu d'aquesta acció és que els ciutadans llegeixin aquests poemes i puguin endur-se'ls si els agraden. A més, també es dóna l'opció de penjar els seus poemes preferits.

stats