Cultura 08/02/2016

Santi Vila reclama al ministre de Cultura que compleixi el seu "compromís" pressupostari amb els equipaments catalans

El conseller de Cultura assegura que "s'avançarà" amb els 'papers de Salamanca'

Ara
3 min
Un moment de la reunió entre Santi Vila i Íñigo Méndez de Vigo

BarcelonaA la reunió que han mantingut avui dilluns el conseller de Cultura, Santi Vila, i el ministre Iñigo Méndez de Vigo, a Madrid, s'han posat molts temes sobre la taula però s'ha concretat ben poc. Un dels temes dels quals havien de parlar era una polèmica que s'arrossega des de fa més de deu anys: el retorn dels 'papers de Salamanca'. "Hem acordat avançar", ha dit Vila en unes declaracions als mitjans a la sortida de la trobada.

'Papers de Salamanca'

Vila ha precisat que han previst la possibilitat de fer "els ajustos legislatius necessaris" en el futur perquè la qüestió de l'arxiu salmantí "pugui tirar endavant i acabi bé". El darrer capítol d'aquest llarg litigi es va produir el 22 de desembre, quan les Corts de Castella i Lleó van aprovar, per unanimitat de totes les formacions, una declaració institucional en què exigeixen a la Generalitat catalana la devolució de "tota la documentació indegudament rebuda des de 2006". La documentació que es troba a Salamanca va ser confiscada per l'exèrcit franquista el gener del 1939. Des de fa més d'una dècada Catalunya la reclama. Ara el punt que provoca controvèrsia entre la Generalitat i el govern espanyol són els documents que van ser retornats a Catalunya però que encara no han estat restituïts als seus legítims propietaris perquè aquests no han estat localitzats. El procés no ha conclòs "perquè, el 2014, el ministeri va retenir una part important dels lligalls, cartells i banderes que la comissió mixta ministeri-Generalitat havia acordat transferir i s’havia digitalitzat", assegura la Comissió de la Dignitat.

"El conflicte vinculat a la culminació de la devolució dels 'papers de Salamanca' és un tema delicat en què hem de ser tots cauts", ha valorat Vila, i alhora ha defensat que "aquest tipus de documentació, si és possible, ha d'arribar al seu legítim propietari"."Hi ha algun aspecte molt emblemàtic en aquesta fase final de negociació que confio que pugui tenir solució, i l'ànim del ministre així ho ha manifestat", ha afegit.

L'aportació del ministeri als equipaments catalans

A la reunió, que s'ha allargat més d'una hora, també s’ha tractat el paper de l’Estat en aquelles institucions catalanes en què té participació, com per exemple el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Gran Teatre del Liceu o el Palau de la Música Catalana. Santi Vila ha recordat que el govern espanyol ha de complir els seus compromisos pressupostaris en aquests equipaments després que en els últims anys “la participació de l’Estat s’ha degradat molt, per raons pressupostàries i per incompliments determinats”.

En aquest sentit, el conseller de Cultura ha assenyalat que “s’ha de posar en crisi tota aquesta relació perquè no té cap sentit que els papers diguin una cosa i la pràctica en suposi una altra”. Vila ha assegurat que per a la Generalitat “un dels museus que ha de ser més rellevant i que hem de projectar amb més força és el MNAC, que pel seu valor patrimonial està en condicions de fer-ho, i ningú entén que no hi hagi el compromís suficient”.

Les pintures de Sixena

El "tercer" tema que s'ha tractat a la reunió ha estat la reclamació del govern d'Aragó a Catalunya de les pintures de Sixena, que actualment es troben al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC): "És un conflicte sobre el qual creiem que cal aportar solucions", ha dit Vila. En aquest sentit ha defensat el compromís del MNAC de "protegir i donar seguretat al patrimoni", i ha dit que cal resoldre el conflicte perquè "l'art sigui accessible al marge d'on sigui". "L'art no hi entén de fronteres administratives", ha sentenciat, i s'ha mostrat esperançat a resoldre la qüestió i "trobar el camí perquè tothom se senti reconfortat".

stats