El millor de l'any
Cultura 24/12/2022

'Saoko' de Rosalía i 'El buen patrón': les llistes del que més ha agradat a Obama el 2022

La cantant catalana i la producció de Mediapro, en la tria cultural de l'expresident americà

2 min
Barack Obama vestit de Pare Noel

BarcelonaJa és tradició nadalenca que Barack Obama comparteixi a les xarxes socials els seus gustos culturals. Aquest any, l'expresident nord-americà tampoc ha fallat. I a les seves llistes hi apareix la cançó Saoko del disc Motomami, de Rosalía, escollit com a número 1 de l'any per l'ARA, i la pel·lícula El buen patrón, una producció de Mediapro amb direcció de Fernando León de Aranoa i protagonitzada per Javier Bardem.

Entre la llista de cançons, no hi falten les de Beyoncé, Kendrick Lamar i l'omnipresent Titi me preguntó de Bad Bunny, que segons Spotify ha estat el tema més escoltat de l'any a escala global.

La llista dels seus llibres preferits de l'any l'encapçala el que ha publicat la seva dona, Michelle Obama, The light we carry, traduït com a Con luz propia (Plaza y Janés), un manual d'autoajuda per mantenir l'equilibri i el benestar vital. "Soc una mica parcial, amb aquest", reconeix. També hi inclou autors tan reputats com ara George Saunders (que aquí l'hem entrevistat perquè acaba de publicar Zorro 8 i, als Estats Units, el recull de relats Liberation Day), Afterlives (La vida, després) del premi Nobel Abdulrazak Gurnah (la crítica, aquí) i la nova novel·la d'Hernán Díaz, que publicarà al març a Edicions del Periscopi, on ja va publicar la primera, A l'horitzó, tot un fenomen.

Entre les autores, que són majoria dones i racialitzades, hi ha títols que han arribat traduïts com la ciència-ficció d'El mar de la tranquil·litat, de la canadenca Emily St. John Mandel (Chronos), i La escuela de las buenas madres, de Jessamine Chan.

La llista de pel·lícules és la més generosa, amb un títol (el documental Descendientes) que ha produït amb Higher Ground, l'empresa que comparteix amb la seva dona. Entre els seus títols preferits hi ha Tár, amb Cate Blanchett, que es va estrenar a Venècia i arriba aquí al gener, igual que el drama policíac Decision to leave, de Park Chan-wook, que es va veure a Canes. També destaca Top Gun: Maverick, que també és a la llista del millor cinema del 2022 de l'ARA, i Los Fabelman, el drama autobiogràfic inspirat en la infantesa i joventut del director Steven Spielberg que arribarà aquí al febrer. També el hype del moment a casa nostra, Aftersun (5 estrelles, a l'ARA), i la inclassificable Todo a la vez en todas partes (4 estrelles, a l'ARA).

Entre els cineastes internacionals destaquen el director iranià Asghar Farhadi amb Un héroe (crítica, aquí), El acontecimiento d'Audrey Diwan (que es va endur el Lleó d'Or) i Petite maman, de la francesa Céline Sciamma (crítica de 5 estrelles a l'ARA). I també hi inclouríem aquí The good boss (El buen patrón), de León de Aranoa.

També hi ha històries dramàtiques sobre dones negres basades en fets reals: La mujer rey, amb Viola Davis, sobre un regiment de dones a l'Àfrica d'inicis del segle XIX i encapçalada per Viola Davis, i Till, amb Danielle Dead­wyler, sobre el linxament d'un nen de catorze anys a Mississipí i la cerca de justícia per part de la seva mare. Si aquestes les veurem el 2023, Obama ha triat un títol del 2021 que va esclatar als Estats Units el 2022: La ruleta de la fortuna y la fantasía, de Ryûsuke Hamaguchi, el director que després es coronaria amb Drive my car, al top 3 del millor cinema de l'any per l'ARA.

stats