Cultura
Cultura 31/08/2020

La Schubertíada clou la 28a edició amb el 100% de les entrades venudes

És dels pocs festivals d'estiu que han tirat endavant la programació malgrat el coronavirus

Valèria Gaillard
3 min
El Quartet Quiroga van obrir la Schubertíada

Barcelona"La resposta del públic ha estat aclaparadora -es feliciten els organitzadors de la Schubertíada en un comunicat-. S'han venut el 100% de les localitats disponibles amb un aforament reduït al 40% de la capacitat habitual dels concerts". Així, amb aquesta xifra rodona, es clou un dels pocs festivals d'estiu que han pogut tirar endavant una programació adaptada a la situació excepcional mantenint un cartell amb intèrprets internacionals. En total, la 28a edició de la Schubertíada de Vilabertran ha presentat onze concerts del 13 al 30 d'agost, sempre respectant totes les mesures de seguretat. Fins i tot en alguns concerts els músics han tocat amb la mascareta posada. És el cas del Quartet Quiroga, que el 13 d'agost va obrir una edició de la Schubertíada que posava en valor la formació "reina" dels quartets.

La Schubertíada va seguir estrictes mesures de seguretat

Els organitzadors han volgut fer una menció especial al primer recital a la Schubertíada de la pianista britànica Imogen Cooper, resident a l'Empordà. "Amb rigor, personalitat i elegància va presentar un concert de gran emotivitat amb obres de Schubert i Beethoven i va mostrar un pianisme de la vella escola de gran volada", opinen els organitzadors. Aprofitant l'avinentesa d'aquesta residència a l'Empordà, la Schubertíada ha ofert a Cooper una col·laboració regular en el futur després de l’èxit del seu primer recital.

La pianista Imogen Cooper

Tampoc hi han faltat noms fidels del cartell de la canònica de Vilabertran com ara Matthias Goerne, que va venir des d'Alemanya amb el jet privat d'uns amics per no faltar a la seva cita anual amb el públic català. Goerne, acompanyat d'Alexander Schmalcz, i el Quartet Casals van oferir un doble concert el mateix dia per poder arribar a més públic, ja que l'aforament de la canònica s'havia reduït al 40%.

"La Schubertíada és un festival de melòmans per a melòmans. Els que considerem la música com a part essencial de la vida no podíem deixar d'escoltar música del màxim nivell aquest estiu i havíem de mantenir-nos fidels als nostres compromisos amb els músics i el públic", ha dit Víctor Medem, director de la Schubertíada. "Aquesta aposta ferma per part de la Schubertíada en aquest context tan advers ha estat corresposta amb escreix pels músics i públic. El suport de les institucions i patrocinadors ha estat decisiu per fer viable aquesta Schubertíada que mai oblidarem. Vull destacar especialment el compromís de la Fundació Banc Sabadell", ha subratllat Medem.

Víctor Médem, director de la Schubertíada de Vilabertran

De cara al festival del 2021, els organitzadors han avançat que la programació comptarà amb el retorn del tenor Christoph Prégardien, del baríton Andrè Schuen, de la pianista Imogen Cooper i del Quartet Casals, que ja han confirmat. A més, debutaran a la canònica de Vilabertran la soprano Julia Kleiter i el jove baríton Konstantin Krimmel. La Schubertíada a Gaubea continuarà l'any 2021, i serà el quart any que se celebri a Euskadi. Pel que fa a la seu de la basílica de Castelló d'Empúries, la catedral de l'Empordà, el festival vol continuar apostant-hi en un futur, després que els tres concerts que s'hi han celebrat des del 2018, inclòs el d'aquesta edició particular, han exhaurit les localitats.

Joan Seguí & Quartet Gerhard a la basílica de Castelló d'Empúries
stats