Cultura 12/03/2021

La Schubertíada programa amb ambició una trentena de concerts

El festival de Vilabertran manté la presència d'artistes internacionals en el cartell

2 min
El baríton Andrè Schuen i el pianista Daniel Heide.

BarcelonaPrimer va ser la resistència, la determinació de fer una edició presencial l’estiu de l’any passat. I ara, a més, hi afegeixen l’ambició. “És un festival ambiciós per les circumstàncies que hi ha actualment”, assegura Víctor Medem, director de la Schubertíada, que desplega el gruix de la programació a Vilabertran, Castelló d’Empúries i Vilajuïga del 12 al 29 d’agost, ara com ara amb un 50% de les entrades a la venda i a l’espera que l’evolució de la pandèmia i la vacunació permeti un aforament superior a la trentena de concerts programats. 

L’ambició és triple. Per una banda, perquè aquesta 29a edició no renuncia als artistes internacionals. N’hi ha que any rere any revaliden la fidelitat amb el festival presidit per Jordi Roch, com la soprano Katharina Konradi, el tenor Christoph Prégardien i els barítons Matthias Goerne, Andrè Schuen i Florian Boesch, que repeteix després de l’èxit de l’any passat. No hi faltaran altres noms habituals de la cita empordanesa com el pianista Javier Perianes i el Quartet Casals. A més, hi haurà debuts de prestigi, com el de la soprano Julia Kleiter, i aliances sorprenents, com la de Goerne amb l’organista Juan de la Rubia i la violinista Maria Dueñas.

També és ambiciosa l’expansió de la Schubertíada en el temps i l’espai. Com ja passava altres anys, el festival es fa un lloc en les programacions dels equipaments barcelonins. Hi ha un pròleg a L’Auditori el 18 de març, dins del Festival Obertura, amb el recital d'Andrè Schuen i Daniel Heide, que abordaran La bella molinera de Schubert (a l’agost faran Winterreise a Vilabertran), i al maig i al juny el Petit Palau de la Música acollirà un cicle de “diàleg amb les músiques mediterrànies” en què participaran la mezzo terrassenca Anna Alàs (que estrenarà obres de Joan Magrané), la soprano egípcia Fatma Said i la mezzo francesa Natalie Pérez. Es manté també la connexió basca amb la Schubertíada de Valdegovia al juliol, i comparteix amb el Festival Bal y Gay un concert a la catedral de Mondoñedo (Lugo).

La tercera mostra de l’ambició de la Schubertíada és la creació del premi Franz Schubert, un guardó de lied que s’atorgarà en dues categories: a una personalitat que hagi fet una contribució singular i profunda al repertori schubertià, i a un jove talent del camp de la interpretació.

stats