Música

"Sempre voto comunista": les 5 frases més explosives de Raffaella Carrà

La cantant va ser una ferma defensora dels drets de les dones i va lluitar contra la cosificació

1 min
Raffaella Carrà el 2014 a Itàlia

BarcelonaRaffaella Carrà (Bolonya, 1943-2021) era una icona del pop sense pèls a la llengua. Espontània i atrevida, l'artista italiana va protagonitzar moments memorables en entrevistes i a la televisió, on parlava sense embuts de tot allò que li passava pel cap. Carrà, que ha mort aquest dilluns als 78 anys, deixa frases tan memorables com aquestes:

1.

"Sempre voto comunista"

El 1977, Carrà va concedir una entrevista a la revista Interviú que encara volta per les xarxes socials. "Jo sempre voto comunista. Implica una manera de viure i una responsabilitat molt grans", va dir aleshores. La frase es va convertir en titular de la doble pàgina, on també afirmava: "No soc drogoaddicta ni nimfòmana. Els meus únics vicis són el tabac i el cafè".

2.

"Els homes són com els gossos: ensumen la por"

Carrà va treballar a la televisió espanyola al principi dels anys 80 en un ambient governat per homes. L'escriptora i guionista Almudena Montero, que va treballar amb ella, explicava que Carrà havia aconseguit convertir-se en una dona poderosa escoltada per tothom. "Deia coses com: «Els homes són com els gossos, que ensumen la por. Heu de protegir-vos»", va recordar Montero en un fil de Twitter fa uns anys.

3.

"Vaig dir-li que no a Frank Sinatra i ho va entendre"

A mitjans dels anys 60, Carrà va irrompre a Hollywood en plena època d'or. Si bé aviat se'n va distanciar –"no era el que necessitava", diria més endavant a les entrevistes–, l'artista va tenir l'oportunitat de treballar amb Frank Sinatra a la pel·lícula El coronel von Ryan. Anys després, Carrà va explicar que Sinatra l'havia intentat seduir unes quantes vegades, sense èxit. "Li vaig dir que no i ho va entendre", va explicar Carrà.

4.

"El cos d'una dona sempre està unit al seu cap"

Amb un discurs fortament feminista, Carrà es va caracteritzar per lluitar contra la sexualització i l'objectificació de les dones. El 2020 explicava que durant els anys 60 i 70, sobretot, va tenir unes quantes enganxades amb productors sobre la qüestió. "No es tractava només de mostrar el meu cos. Havia de fer entendre que el cos d'una dona sempre està unit al cap. La sensualitat no està renyida amb la intel·ligència", deia Carrà.

5.

"Una vida és una vida quan tens llibertat"

Ferma defensora de la llibertat sexual, Raffaella Carrà va combatre amb les seves cançons molts tabús de l'època, però també va aixecar nombroses polèmiques. Sobre tot plegat, l'artista sempre defensava que la seva música era una eina per fer avançar la societat. L'última vegada ho va afirmar a El País el 2018: "Les meves cançons no feien mal a ningú. Treien del mig molts prejudicis de gent que no entenia que una vida és una vida quan tens llibertat".

stats