DRETS D'AUTOR
Cultura 16/07/2013

Antón Reixa, destituït com a president de la SGAE

La majoria de membres de la seva junta directiva han votat en contra de la seva continuïtat només un any i quatre mesos després que accedís a la presidència

Efe
2 min
Antón Reixa

MadridLa junta directiva de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) ha decidit avui la sortida d'Antón Reixa com a president de l'entitat, després que 25 dels seus 39 membres hagin votat en contra de la seva continuïtat, segons han informat a Efe fonts de l'entitat. 12 més hi han votat a favor, i s'ha registrat 1 abstenció, en una votació que s'ha produït després d'un debat d'una mica més de quatre hores, en què Reixa no ha votat.

El cineasta Miguel Hermoso, el vicepresident de més edat de la junta, assumeix la presidència de la SGAE de forma interina fins el proper 25 de juliol, quan la junta directiva es reunirà per decidir qui ocupa el càrrec. Hermoso és guionista i director de cinema i ha treballat en espots publicitaris, sèries de televisió i llargmetratges. La seva filmografia inclou pel·lícules com 'Fugitivas', que va rebre el Gran Premi del Festival de Moscou, 'La luz prodigiosa' i 'Lola. La película'. Hermoso també ha dirigit obres de teatre i ha estat guardonat amb diversos reconeixements com quatre premis Goya i el Premio Luis Buñuel.

Reixa ha interromput la seva participació a la junta –que continua tractant la resta dels punts de l'ordre del dia– per afirmar en declaracions als mitjans de comunicació que a la SGAE hi ha "una lluita de poder que va més enllà del que és legítim". El músic, que ha assegurat que continuarà a la junta directiva de la societat, ha assegurat que amb el que ha passat en les últimes setmanes ha sentit "la mà del passat".

I s'ha mostrat convençut que la seva sortida de la SGAE es deu al fet que va fer públic el problema de la pràctica coneguda com "la roda de les televisions", per la qual 11 autors podrien haver recaptat, en cinc anys, més de 25 milions d'euros. Es tracta de falsejar autories de música de tal manera que els veritables autors, que poden cedir un màxim del 50 per cent dels seus drets, renuncien en realitat a un altre 20 o 30 per cent a favor de productors intermediaris que apareixen com a coautors de les peces musicals.

Antón Reixa (Vigo, Pontevedra, 1957), músic, escriptor, director i productor de cinema, dirigia la SGAE des del 8 de maig de 2012, després que la candidatura que encapçalava, Autors Units per la Refundació (Aunir), aconseguís la majoria dels vots en les primeres eleccions celebrades després de l'era d'Eduardo Bautista al capdavant de l'entitat.

En aquell moment Reixa va ser elegit president de la SGAE amb el suport de 24 dels 37 membres de la junta directiva constituïda després de les eleccions del 26 d'abril. Però 28 d'aquests membres van signar fa uns dies una iniciativa liderada per dos dels que foren companys de Reixa en les llistes de la candidatura Aunir perquè la junta directiva debatés la situació actual de l'entitat i, eventualment, prengués les mesures oportunes, cosa que s'ha fet en la reunió d'avui.

stats