DRETS D'AUTOR
Cultura 14/03/2012

Gerard Quintana, Enric Gomà, Lluís Arcarazo i David Plana, membres de la candidatura d'Antón Reixa a la SGAE

La territorialitat, la posada en valor els autors, la reestructuració del deute i la recuperació de la confiança en la entitat, eixos principals d'AUNIR

Acn
3 min

BARCELONAEl músic, guionista, productor i director de cinema Antón Reixa (Vigo, 1957) liderarà la candidatura Autors Units per a la Refundació (AUNIR) a la presidència de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), que s'ha presentat aquest dimecres simultàniament a Barcelona i Madrid. El cantant i líder de Sopa de Cabra Gerard Quintana, els guionistes Enric Gomà, Lluís Arcarazo i David Plana i el compositor Alejandro Abad apuntalen la candidatura de Reixa, que busca recuperar les finalitats que han de regir la societat, posant en valor i recuperant la confiança d'autors i usuaris, fent una aposta per la territorialitat i la transparència, i reestructurant el deute de la xarxa Artèria.

Les eleccions a la SGAE seran el 26 d'abril. Tenen dret a vot 21.000 autors i fins el 22 hi ha possibilitat de presentar candidatures, tot i que de moment només s'ha posicionat la de José Miguel Fernández Sastrón, candidat que ja es va presentar en les anteriors eleccions com a alternativa a Teddy Bautista. Tot apunta que n'hi haurà més.

AUNIR es planteja com una alternativa "de canvi tranquil, intens, profund" amb el convenciment que el "compromís pot canviar la SGAE". "Els autors hem viscut aliens a la gestió de la nostra societat. La realitat ha fet prendre consciència que ens hem de responsabilitzar", ha reblat Reixa. Per Reixa, una SGAE "més transparent" quant a la gestió interna i una interlocució amb la ciutadania "és millor per tots". AUNIR busca una SGAE "més austera, dialogant i humil" que beneficiï autors i usuaris de la cultura. Davant d'això, la candidatura es funda sota la idea de diversitat, proximitat, pluralitat i la voluntat de gestionar col·lectivament els drets d'autor. D'aquesta manera, vol afrontar la "mala fama" que té entre la ciutadania la societat després d'actuar amb "prepotència"

Autors catalans farts de sentir vergonya

Entre la trentena de memtres d'AUNIR, hi ha una forta presència catalana. En aquesta línia, Gerard Quintana ha assegurat que ha fet "un pas endavant" perquè està "cansat de sentir vergonya" de ser de la SGAE. "No em vull carregar tota la feina que s'ha fet", ha reblat el líder de Sopa de Cabra, però ha lamentat que s'hagi identificat l'autor amb una societat que ha aconseguit "ser la més odiada del país" i s'ha sentit "més aliè" i amb "menys voluntat de fer campanya i de defensar un dret que és de tots".

En una línia similar s'han expressat els guionistes Enric Gomà i Lluís Arcarazo. Per Gomà, pretenen trencar la cultura de la opacitat, amb una societat "ben connectada amb el soci i intel·ligible". A més, ha anunciat que s'acostaran a societats de drets d'autor audiovisuals com DAMA (Drets d'Autor de Mitjans Audiovisuals) perquè "treballar junts ens enriqueix". De la seva banda, Arcarazo ha insistit que la societat de gestió s'ha de dirigir "a tots els autors, no només als d'èxit". Plana, que s'incorpora a la candidatura com a representant del món de les arts escèniques, ha insistit en una "desconnexió" del sector amb la SGAE i ha criticat la xarxa de teatres Artèria per la dimensió que tenen i ha apostat per un "petit teatre" que creï pedrera. Finalment, el compositor, autor i productor musical Alejandro Abad, ha titllat d'"oportunitat històrica per millorar l'entitat de dins a fora" per generar autoestima entre els autors. "No tot el que s'ha fet està malament i el que queda clar és que no s'ha sabut comunicar bé", ha conclòs.

stats