Cultura 27/03/2019

Shakira nega que plagiés 'La bicicleta': "És un homenatge a la meva terra"

La colombiana i Carlos Vives declaren que no han copiat un vers d'una altra cançó d'un cantant cubà

Efe
4 min

MadridEls cantants colombians Shakira i Carlos Vives han negat aquest dimecres en un judici que plagiessin un compositor cubà la cançó 'La bicicleta' i la primera ha dit que és "un homenatge" a la seva terra per a la qual cosa ella va aportar part de la lletra. El jutjat mercantil número 12 de Madrid ha iniciat la vista de la demanda presentada pel cantant cubà Liván Castellano Valdés, que acusa de plagi Shakira, Carlos Vives i el també compositor Andrés Eduardo Castro.

Shakira ha explicat que li va arribar a través de la discogràfica Sony la maqueta de la cançó de Carlos Vives, amb qui tenia ganes de treballar, i que en un primer moment es deia 'Vallenato desesperado' i ha recalcat: "Em va agradar i vaig sentir que podia afegir-li alguna cosa".

Ha afegit que la seva aportació va ser incorporar a la melodia de l'acordió part de la lletra de la tornada, la que fa referència a "lleva, llévame en tu bicicleta", i que per això van decidir canviar el nom de la cançó.

"La gent va gaudir molt a l'estiu de 2016 perquè és molt alegre i parla dels costums i l'esperit del meu país, de Santa Marta, de Barranquilla i de Piqué", ha dit Shakira en referència a l'al·lusió a Barcelona en la cançó. I ha insistit: "No té a veure amb el sentir ni amb la vida ni l'obra del demandant ja que és un homenatge a la meva terra".

Shakira ha assegurat que encara que no ha estudiat música a la universitat és capaç de compondre cançons perquè la porta practicant des dels vuit anys. "Ho faig sola, a la dutxa o als avions", ha dit la cantant colombiana, que ha mantingut que no coneixia Liván Castellano fins que el seu advocat li va posar la seva cançó. "En sentir-la em vaig adonar que no té res de semblant ni la melodia, ni l'harmonia, ni la temàtica", ha indicat la cantant colombiana.

I sobre la cançó de Liván Castellano ha afegit: "Té la intenció de fer un 'vallenato' però no li surt, és com si es vol jugar a futbol i s'agafa la pilota amb la mà; la seva cançó és una salsa dominicana amb instruments caribenys". Per fer aquestes explicacions Shakira ha arribat fins i tot a cantar la tornada de la cançó 'La bicicleta' i a acompanyar-lo picant de mans davant del jutge. Ha acabat la seva declaració dient: "En trenta anys de carrera mai no he comparegut davant un jutjat per un tema tan desagradable com aquest".

La cantant Shakira i el cantant Carlos Vives han declarat aquest dimecres a declarar en un jutjat de Madrid arran de la demanda presentada pel cantant cubà Liván Castellano Valdés pel suposat plagi de la cançó 'La bicicleta'. Davant els periodistes, Vives ha agraït l'oportunitat "d'aclarir el que ha passat" després de dos anys "d'ignomínies i mentides". Ha dit que "està molt content" i que són innocents: "Vostès tenen orelles", ha subratllat el colombià, que ha assegurat que Shakira "està molt bé, molt tranquil·la".

A Vives li sembla "increïble" que per "dues frases" de la cançó es pugui formular aquesta demanda, mentre que Liván Rafael Castellano ha dit que la frase en qüestió és un dels títols que va signar amb Sony el 2011 i que el de 'La bicicleta' té el mateix ritme, melodia i text que el seu tema. Diu que la SGAE es va mirar les partitures i va retenir els drets d'autor immediatament.

Liván Rafael Castellano Valdés assegura que la cançó 'La bicicleta' copia fragments del tema 'Yo te quiero tanto', del 1997. El cantant cubà argumenta en la demanda que va enviar a Vives, a través de Sony ATV, "una mostra" del seu tema perquè la cantés, però el colombià va decidir reproduir-ne "un fragment" sense la seva autorització. En la tornada de Shakira i Carlos Vives canten "que te sueño y te quiero tanto", i en la de Liván es diu "yo te quiero, yo te quiero tanto". Liván Castellano ha mantingut que els demandats van plagiar la seva cançó: "El 2016 era a la platja amb la meva filla i em va dir: ets tu, pare!, perquè pensava que era la meva cançó i vaig veure que la cantava Shakira", per la qual cosa va decidir presentar la demanda.

A la vista ha testificat el llavors secretari general de la Societat General d'Autors i Editors, Carlos López, que ha dit que davant la interposició d'aquesta demanda l'entitat va retenir els drets d'autor de la cançó i va suspendre l'abonament de les quantitats corresponents mentre es resol.

En la fase pericial ha declarat el catedràtic de composició del Reial Conservatori Superior de Música de Madrid Alfonso Romero que va emetre un informe encarregat pel demandant que conclou que aprecia plagi. Per contra, el doctor en Música Juan Antonio Cuéllar ha dit que a l'informe que va elaborar a petició dels demandats no va apreciar tal plagi.

La denúncia l'ha interposat l'editora i representant del cubà, MDRB (Maryla Dianik Romeu) Music, contra Sony Music Latin, Sony Music Entertainment, Sony ATV Publishing Holdings Spain, EMI Music Publishing Spain, Shakira, Carlos Vives i Andrés Eduardo Castro.

El tema de 'La bicicleta', registrat per Carlos Vives i Shakira i produït per Andrés Castro, que comença amb cúmbia colombiana i 'vallenato' i s'acaba amb 'reggaeton', va guanyar el Grammy Llatí a millor cançó el 2016 i se n'han venut al món més de 210.000 còpies. El denunciant vol que li paguin la seva part dels drets d'autor: "No demano rés, només que si és plagi em facin partícip dels drets d'autor, simplement. És fàcil".

stats