Cultura 09/03/2021

El Sismògraf d'Olot serà presencial i s’allargarà un mes

Thomas Noone, Lasúbdita i Baró d'Evel portaran els seus espectacles al festival de dansa de la Garrotxa

3 min
"Ignea"

El Sismògraf, el festival de dansa d’Olot, tornarà aquesta primavera i ho farà presencialment i amb un nou format: en comptes de concentrar-se en un cap de setmana s’allargarà un mes per adaptar-se a les mesures de seguretat que ha imposat el coronavirus. Els aforaments seran reduïts, en espais adaptats i la majoria a l’aire lliure. A més, el festival s’escamparà per tota la Garrotxa. Serà un dels primers festivals estratègics que permetrà la presència de públic aquest 2021. L'any passat el Sismògraf es va haver de traslladar a la tardor i en un format molt més petit de l'habitual.

Del 8 al 30 d’abril es podran veure 36 espectacles a Olot i en una desena d’espais de la Garrotxa. La pandèmia afectarà la presència d’artistes internacionals, que serà més reduïda que altres anys. Hi haurà tan sols tres espectacles internacionals, un d'ells a distància. En canvi, s’incrementarà la presència local: "Hi haurà més teixit creatiu de proximitat", ha detallat la directora del festival, Tena Busquets. El virus ha suposat un repte a l'hora de muntar algunes de les creacions artístiques, perquè a la dansa hi ha molt contacte físic. Tanmateix, la presència de la pandèmia no es notarà en el contingut de les propostes: “La gent necessita sortir d’aquest marc mental, necessitem fluir més enllà de tot això”.

Camins de transhumància i cria d'algues

Brots transhumants, el documental audiovisual que relata la caminada de sis dies des de Queralt fins a Manresa del ballarí Magí Serra i el músic Arnau Obiols, obrirà el festival. Al llarg d’aquest viatge, inspirat en la transhumància d’animals, els artistes van improvisar breus espectacles de música i dansa i van conversar amb personalitats d'uns quants àmbits. Al llarg del mes d’abril també es podran veure Ígnea dels canaris Colectivo Lamajara, un espectacle de gran format que explora els paral·lelismes entre la natura i la vida humana a partir del símbol del volcà; dos espectacles de Humanhood connectats amb la Lluna i que el Sismògraf ha programat tenint en compte el calendari lunar de l'abril (el 10 d'abril, lluna nova, Orbis, i el 24 d’abril, lluna plena, Sphera); i As I collapse de la companyia danesa Recoil Performance Group, que proposarà al públic la cria d'algues Pyrocystis a casa seva i una meditació guiada posterior. 

Altres espectacles que es podran veure en directe són Cinc maneres de matar el temps de Thomas Noone, amb cinc duets que faran un recorregut itinerant per la pista d'atletisme dels RCR (Premi FAD d'Arquitectura); #practicasdeloinvisible de Lasúbita, un laboratori de creació vinculat a la diada de Sant Jordi i relacionat amb l’escriptura del moviment; i Aloha from Hawaii, on Mar Gómez i Vero Cendoya arribaran en una limusina rosa i emularan el concert que Elvis Presley va fer l'any 1973 des d'Honolulu.

Una de les novetats d’enguany seran les propostes dedicades a l’artista Joan Català i que s’han batejat amb el nom de Les càbales d’en Joan. Català ha treballat molt amb el ferro –el seu pare tenia un taller– i aquest material serà el centre d’alguns dels espectacles. És el cas de 5.100 m/s, un espectacle del mateix Català que es va poder veure al Mercat de les Flors i que utilitza el ferro com a matèria primera.

El metall no serà l’únic objecte que tindrà protagonisme sobre l’escenari. L’Erupció és una proposta a través de la qual cada any el Sismògraf posa el focus sobre un aspecte concret de la dansa i aquest any s’han escollit els objectes. “Seran com un cos afegit als altres cossos que hi haurà sobre l’escenari”, destaca Busquets. Es podran veure des de barres de ferro, peces de gel, vegetals, cadires gegants, bombolles de plàstic, teles de roba o escultures, fins a la concepció del cos com a objecte en si mateix. Entre les propostes habituals del Sismògraf es manté la celebració de l'Itinerari de Dansa al Parc Nou amb espectacles de les companyies Led Silhouette, Lökke, Olatz de Andrés, Marcat Dance, Paula Quintas, Traspediante i Cia. Sebastián García Ferro. Tancarà el festival el Baro d'Evel, que hi presentarà .

stats