Situació límit al Grup Enciclopèdia

La històrica editorial està ofegada per un deute de 15 milions i Abacus i Penguin ja preparen ofertes per adquirir els seus segells

3 min
La seu del Grup Enciclopèdia,  al carrer Josep Pla de Barcelona.

Barcelona58 anys després de la seva fundació, el Grup Enciclopèdia, històric hereu de l’editorial de l’Enciclopèdia Catalana, escriu les últimes pàgines del seu epíleg. Segons ha pogut saber l’ARA de fonts empresarials, el grup editorial ja parla obertament de la possibilitat d'un tancament després d'anys d'arrossegar una difícil situació financera. 

Les fonts consultades apunten que el patronat de la Fundació Enciclopèdia Catalana, que presideix Xavier Cambra, no veu sortida a la situació actual i ha encarregat al director general, Joan Abellà, que miri d'evitar la suspensió de pagaments per poder fer front als compromisos amb els proveïdors. Consultat per l’ARA, el Grup Enciclopèdia ha volgut matisar aquesta informació. El seu director general, Joan Abellà, ha explicat que treballa per revertir la situació actual i nega haver rebut el mandat de portar a terme un tancament endreçat de la companyia. A l’empresa hi treballen 112 persones, que aquesta mateixa setmana han sabut, com va avançar l’ARA, que el grup prepara un ERO

Fonts coneixedores de la situació anticipen que no serà fàcil per al grup evitar la suspensió de pagaments. Segons apunten, el grup té necessitat de reunir una xifra propera als 15 milions d’euros, al marge dels aproximadament vuit milions que va pagar la setmana passada el grup Bon Preu per la seu del Grup Enciclopèdia al carrer Josep Pla, a Barcelona. 

Un dels primers compromisos financers que haurà d’atendre el Grup Enciclopèdia té a veure amb l’inici de la devolució d’un crèdit d’emergència que li ha concedit l’Institut Català de Finances, l’ICF, en els darrers mesos, per un import de 5,5 milions. Però a més d’aquest creditor públic (l’ICF depèn de la Generalitat) hi ha també els bancs, que en els darrers anys han anat enllaçant refinançaments. Segons fonts financeres, el pool bancari, integrat per set entitats però liderat per l’ICF, el Banco Santander i CaixaBank, està pendent de recuperar fins a 15 milions d’euros que li deu l’històric grup català. Les mateixes fonts bancàries apunten que en els darrers dies el Grup Enciclopèdia ha intentat ampliar línies de crèdit relacionades amb el circulant que fa possible la gestió diària de l’empresa. Cal recordar que el Grup va tancar el 2022 amb unes pèrdues d’1,3 milions i uns ingressos de 10,1. 

El Grup Enciclopèdia és propietat de la Fundació Enciclopèdia Catalana i, per tant, no té accionistes ni pot subscriure les ampliacions de capital amb què s'afronten aquestes situacions en empreses a l'ús.

Al sector tenen una visió clara del que ha passat al grup: “Tenien una reconversió pendent des de fa anys, i en el moment d’afrontar-la van entrar en un camp que no coneixien, el de la logística, i ho han fet malament; ara el que els ha vingut a sobre és una tempesta perfecta”. L’actual director general va entrar al càrrec l’any 2018 substituint Albert Pèlach, que havia estat durant 14 anys al capdavant del Grup Enciclopèdia. 

Els problemes del grup en el camp de la logística van ser evidents quan aquest mes de novembre 23 segells editorials van portar-lo als tribunals reclamant 2,8 milions d’euros per impagaments i errors en la gestió dels llibres que havien impedit comercialitzar-los a temps. Aquest novembre negre per al Grup Enciclopèdia també ha vist la venda de la seva seu. 

Ofertes pels segells del grup

Les opcions actuals del Grup Enciclopèdia passen per aconseguir els 15 milions d’euros, i aquesta xifra hauria de sortir de la venda d’altres actius del grup. Els més evidents són els seus segells editorials. La nau insígnia del grup és Univers, i un dels més cobejats és La Galera, dedicat a la literatura infantil i juvenil. També hi ha Viena (clàssics), Catedral (el segell en castellà del grup), Bridge (llibre il·lustrat), Rata (literatura experimental) i Enciclopèdia, vinculat a llibres del país. El mateix grup cita també el segell Diccionaris de l’Enciclopèdia, amb un centenar de títols.  

Al marge dels segells editorials, el Grup Enciclopèdia també té dos segells en l’àmbit de l’educació (Text i Veu alta), un segment dedicat a l’art i tres projectes de coneixement en l’àmbit digital: Enciclopedia.cat, Diccionari.cat i Divulcat. A aquests negocis s’hi suma el ja esmentat de la distribució a través d'Àgora, que el setembre del 2022 es va aliar amb Les Punxes per crear l'empresa EntreDos Logistics.  

Les fonts consultades per aquest diari apunten que dues grans editorials aspiren a quedar-se amb els segells editorials del grup: Penguin Random House, pertanyent al gegant dels mitjans alemany Bertlesmann, i el grup cooperatiu Abacus. Consultada per aquest diari, la cooperativa catalana no ha volgut fer comentaris sobre la situació. 

Altres veus del sector descarten que el Grup Enciclopèdia pugui ser comprat com a tal en l'actual situació perquè el comprador es quedaria el deute de 15 milions, i apunten que els possibles interessats preferirien esperar a una caiguda definitiva de l'històric grup editorial.

stats