El Grup Enciclopèdia presenta un ERO per acomiadar 15 persones

La històrica editorial està ofegada per un deute de 15 milions i Grup62 ja té nova distribuïdora

2 min
La seu del Grup Enciclopèdia, al carrer Josep Pla de Barcelona.

BarcelonaLa situació límit que persegueix el Grup Enciclopèdia des de fa mesos deixa un nou titular: la històrica editorial catalana ha presentat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per acomiadar 15 persones, segons ha informat l'ACN. De fet, l'ARA ja va avançar al novembre que el grup estava ultimant aplicar un ERO a la seva plantilla, que actualment és de 112 persones. L'empresa va presentar dilluns la memòria de l'ERO i ara s'ha obert un període de negociació d'un mes entre la direcció i els treballadors. Durant la setmana que ve es preveu que hi hagi noves trobades.

Els problemes econòmics al grup són profunds i, de fet, segons fonts empresarials consultades per l'ARA, el grup editorial ha arribat a parlar obertament de la possibilitat d'un tancament després d'anys d'arrossegar una difícil situació financera. Part d'aquests entrebancs es deuen a la posada en funcionament del seu centre logístic Entredos. Amb tot, en un comunicat, l'empresa va assegurar que el grup disposa "d'actius suficients" per fer front a les seves obligacions futures i garantir la seva continuïtat.

Alhora, una vintena d'editorials catalanes van demandar Àgora –la filial logística del grup– per la crisi de distribució de llibres i li reclamen 2,8 milions d'euros, que atribueixen als pagaments de les factures per les vendes del darrer quadrimestre del 2022, l'import dels llibres no retornats als seus propietaris i de les comandes pendents de servir el desembre del 2022.

De fet, Grup62 ja ha informat els llibreters que, a partir de l'1 de febrer d'aquest any, els seus segells editorials passaran a ser distribuïts per Logista Libros, amb seu a Guadalajara, arran de la crisi de distribució de llibres que ja va començar a finals del 2022. Fins ara la distribució del grup estava en mans d'Àgora Llibres, propietat del Grup Enciclopèdia, que forma part d'Entredos Logistics juntament amb Les Punxes.

Un forat de 15 milions

Sigui com sigui, el grup té necessitat de reunir una xifra propera als 15 milions d’euros, al marge dels aproximadament vuit milions que va pagar a finals de novembre el grup Bon Preu per la seu del Grup Enciclopèdia al carrer Josep Pla, a Barcelona. Un dels primers compromisos financers que haurà d’atendre el Grup Enciclopèdia té a veure amb l’inici de la devolució d’un crèdit d’emergència que li ha concedit l’Institut Català de Finances, l’ICF, en els darrers mesos, per un import de 5,5 milions.

Però a més d’aquest creditor públic hi ha també els bancs, que en els darrers anys han anat enllaçant refinançaments. Segons fonts financeres, el pool bancari, integrat per set entitats però liderat per l’ICF, el Banco Santander i CaixaBank, està pendent de recuperar fins a 15 milions d’euros que li deu l’històric grup català.

El Grup Enciclopèdia és propietat de la Fundació Enciclopèdia Catalana i, per tant, no té accionistes ni pot subscriure les ampliacions de capital amb què s'afronten aquestes situacions en empreses a l'ús. D'altra banda, ja comencen a sonar ofertes per adquirir els seus segells editorials per part de grups coneguts, com Penguin Random House o Abacus.

stats