Cultura 28/09/2021

Subhasten un dibuix de Picasso desaparegut des de feia gairebé 100 anys

L'obra pertany a l'etapa blava de l'artista i va servir per preparar 'La comida del ciego', un dels seus quadres més emblemàtics

2 min
El dibuix de Picasso que se subhastarà la setmana vinent

BarcelonaDurant gairebé 100 anys, un dels dibuixos que Pablo Picasso va elaborar per al seu quadre La comida del ciego s'havia donat per perdut. Fins que una persona va adreçar-se a la casa de subhastes Subarna amb l'obra de l'artista, que ara sortirà a subhasta. Es tracta d'una il·lustració feta amb tinta i llapis sobre una postal i firmada per Picasso. Al dibuix s'hi veu un home cec assegut de perfil i pintat amb traços grisos i blaus. El treball va servir a Picasso per preparar La comida del ciego, un dels seus quadres més emblemàtics, pintat a Tiana el 1903. La il·lustració s'exposarà fins al dimecres de la setmana vinent a Subarna i se subhastarà l'endemà. El preu de sortida és de 40.000 euros, tot i que la casa de subhastes estima que es vendrà per 100.000 euros.

La il·lustració pertany a l'etapa blava de Picasso, una de les més conegudes del públic. D'aquell període hi ha poques obres que l'artista pintés a Barcelona, i moltes estan disseminades en col·leccions privades i públiques d'arreu del món. El primer propietari del dibuix va ser Carles Junyent Vidal, que s'hi va referir com a "part d'una nova sèrie" sobre "els martiris contemporanis". La comida del ciego és actualment al Museu Metropolitan de Nova York.

Es dona la casualitat que el dibuix conté dues firmes. La primera va ser eliminada perquè era falsa, tot i que encara se'n pot percebre el traç. Un temps després, a finals dels anys 50 o a principis dels 60, la família Junyent Vidal va demanar a Picasso que signés la il·lustració i l'artista hi va accedir. Aquesta serà la primera vegada que el dibuix es mostra en públic, en color i amb la firma autògrafa de Picasso.

stats