Cultura 05/03/2013

Wert: “La cultura a Barcelona està molt ben atesa si es compara amb Espanya”

El ministre respon a les acusacions d'incomplir el conveni sobre subvencions a la capital catalana afirmant que el va signar un executiu en funcions que va disparar el dèficit al 9%

Efe
2 min

MadridEl ministre d'Educació, Cultura i Esports, José Ignacio Wert, ha assegurat aquest dimarts que li agradaria dotar "més àmpliament" amb subvencions el món de la cultura però ha dit que, comparant-los amb les ajudes a la resta d'Espanya, els "interessos" de Barcelona estan "atesos, i molt ben atesos". Wert s'ha pronunciat així al Senat durant la sessió de control al govern espanyol, on el parlamentari de l'Entesa Carles Martí l'ha acusat d'incomplir les "obligacions" acordades amb la ciutat de Barcelona el 2006 per finançar infraestructures i equipaments culturals.

El ministre ha insistit que el seu govern no està incomplint cap "obligació prèvia" i ha afirmat que la llei a la qual es referia el senador (1/2006) estableix que s'arribarà a acords per finançar activitats corrents a través d'una comissió. "Uns anys hi pot haver conveni i altres anys no", ha explicat.

Després de la resposta del ministre, el senador català l'ha acusat de "tallar les amarres" a qualsevol lloc "on la cultura floreix", com segons la seva opinió succeeix a Barcelona –que aglutina el 22% dels llocs de treball culturals–, i li ha preguntat per què no torna a "les tertúlies" televisives.

El ministre ha admès que no li agraden les xifres de reducció de subvencions per a les activitats culturals però ha dit que "cal governar pensant en els interessos generals d'Espanya", i ha assegurat que hi haurà una "oportunitat" de dotar amb subvencions més àmplies la cultura a través del règim competitiu.

Wert ha insistit a més que la situació de Barcelona és millor que la del conjunt de l'Estat malgrat la reducció de les subvencions, que en el cas de la capital catalana ha estat d'un 36% per als museus –davant del 41% de caiguda global d'ajudes–, del 35% per a la música –a la resta d'Espanya, del 43%– i del 31% en lloc del 65% en el cas del teatre.

Un govern derrotat i que genera dèficit

El ministre ha dit que el conveni entre el govern espanyol i l'Ajuntament de Barcelona es va signar el 12 desembre del 2011, "amb un executiu en funcions que havia estat ja àmpliament derrotat a les urnes i per uns imports que se sabia que conduirien on van conduir, a un 9 per cent de dèficit públic".

stats