Cultura 10/10/2019

El Suprem dona via lliure a la Moncloa per a l'exhumació de Franco

El tribunal aixeca les mesures cautelars i renya el prior per negar-se a acatar la sentència

Ot Serra
2 min
Un home amb una capa de torero el novembre passat al Valle de los Caídos.

MadridLlum verda definitiva del Tribunal Suprem a l'exhumació de Francisco Franco. Després de mesos de litigi judicial, l'alt tribunal ha aixecat les mesures cautelars que mantenien paralitzat el desenterrament: considera que un cop tombat el recurs de la família Franco s'han alterat els supòsits pels quals es va acordar deixar en suspens l'exhumació. Tot i que encara no ha rebutjat els recursos de la fundació Francisco Franco, l’Associació de Defensa del Valle de los Caídos i el prior de la basílica, per al Suprem no són un impediment perquè el govern tiri endavant l'operació i el dictador acabi al cementiri de Mingorrubio.

La decisió del Suprem aplana el terreny perquè el govern espanyol acordi el trasllat aquest divendres o en el pròxim consell de ministres. "Ens queden dies", ha assegurat la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo. En declaracions als mitjans aquest dijous ha assenyalat que no es demanarà cap tipus d'"autorització ni de permís" i que la negativa del prior no serà un "obstacle". La Moncloa no vol que es faci un "espectacle" de l'operació i ha deixat clar que la data es notificarà a la família per si vol presenciar l'exhumació. "Sempre vam dir que no preteníem cap situació irrespectuosa per les restes del dictador. No hi haurà imatges ni mitjans de comunicació", ha afirmat Calvo, que ha defensat que el tràmit serà "discret i respectuós".

Un dels últims esculls l'havia impulsat el prior de l'abadia, que va desafiar aquest dimecres la sentència que el Suprem ja havia dictat fa uns dies rebutjant les al·legacions de la família del dictador i va assegurar que no permetria que es traguessin les restes de Franco. Aquest dimecres l'Advocacia de l'Estat havia presentat un escrit demanant una autorització per entrar a la basílica, després que el prior s'hi negués. El Suprem explica ara en una providència que la sentència que va dictar fa dues setmanes rebutjant el recurs de la família ja permet tirar endavant els acords del consell de ministres conforme habilitaven l'exhumació, i renya el prior: "Cal recordar que l'article 118 de la Constitució obliga tothom a complir les sentències fermes".

En relació al procediment obert davant el jutjat contenció número 3 de Madrid sobre la llicència d'obres de l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial, la sala ha denegat al particular personar-se en la causa i insisteix que el Suprem és l'únic òrgan competent per pronunciar-se sobre acords del consell de ministres, "així com totes les incidències derivades en la seva execució". La família del dictador ja ha anunciat que presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional per vulneració de drets fonamentals i probablement demanarà mesures cautelaríssimes per impedir momentàniament l'exhumació.

stats