Cultura 03/05/2022

Suspès el judici als exconsellers Vila i Puig pel cas Sixena

La justícia belga no ha notificat la citació a Puig i això ha fet posposar la vista

2 min
Santi Vila sortint dels jutjats d'Osca amb el seu advocat el 2018

BarcelonaEl jutjat penal número 1 d'Osca ha decidit suspendre el judici pel cas Sixena que s'havia de celebrar aquest dimecres contra els exconsellers de Cultura Santi Vila i Lluís Puig perquè la justícia belga no ha notificat la citació a Puig. Així ho han confirmat fonts pròximes al cas a l'ACN, que han afegit que encara no hi ha nova data per a la celebració de la vista. El fiscal demana una pena de multa de 6.000 euros per a Vila i Puig per un delicte de desobediència al no haver entregat les 44 peces del monestir de Vilanova de Sixena que hi havia al Museu de Lleida i que finalment es va endur la Guàrdia Civil el desembre del 2017 en ple 155.

L'acusació particular de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, per la seva banda, demana 11 mesos de presó i una multa de 162.000 euros per a Vila, mentre que per a Puig el consistori demana una multa de 99.000 euros i inhabilitació durant dos anys. L'exconseller Santi Vila ja va entregar el febrer del 2021 les escriptures del seu pis de Figueres al jutjat d'instrucció número 3 d'Osca com a aval de la fiança de 216.000 euros que se li demanava pel litigi de Sixena. Aquesta fiança va ser reclamada per la magistrada i responia a la interlocutòria del 5 de desembre del 2019 per garantir responsabilitats que es poguessin derivar de la demanda de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena per un suposat delicte de desobediència a l'ordre de tornar les 44 obres del Museu de Lleida al monestir aragonès i també pel delicte d'usurpació d'atribucions judicials.

El desembre del 2019, el jutjat d'instrucció número 3 d'Osca va decidir obrir judici oral contra els exconsellers de Cultura Santi Vila i Lluís Puig, acusats d'un delicte de desobediència per no haver entregat a l'Aragó les 44 peces de Sixena del Museu de Lleida tot i l'ordre judicial de fer-ho. El conflicte es remunta al febrer del 2019, quan l'Audiència d'Osca va reconèixer l'Ajuntament de Vilanova de Sixena com a perjudicat pels exconsellers de Cultura Santi Vila i Lluís Puig.

stats