Cinema
Cultura 13/02/2011

'Pa negre' arrasa als Goya amb nou premis

El film d'Agustí Villaronga 'Pa negre' ha estat la gran triomfadora de la nit dels Goya, amb nou premis. Mai una pel·lícula rodada en català n'havia guanyat tants. I mai, esclar, havia guanyat els premis a millor film, direcció, direcció de fotografia, guió adaptat... 'También la lluvia' i 'Balada triste de trompeta' no han pogut competir amb l'adaptació de la novel·la d'Emili Teixidor. La modesta 'Buried', del català Rodrigo Cortés', s'ha emportat tres estatuetes.

Andreu Gomila
3 min
Villaronga és el nou rei dels Goya

Barcelona @font-face { font-family: "Times New Roman"; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: "Times New Roman"; }p { margin-right: 0cm; margin-left: 0cm; font-size: 10pt; font-family: Times; }table.MsoNormalTable { font-size: 10pt; font-family: "Times New Roman"; }div.Section1 { page: Section1; } Pa negre ha estat la gran triomfadors dels Goya, amb nou premis: millor film, director (Agustí Villaronga), actriu (Nora Navas), actriu secundària (Laia Marull), actor novell (Francesc Colomer), actriu novell (Marina Comas), guió adaptat (Villaronga), fotografia (Antonio Riestra), direcció artística (Ana Alvargonzález).Però si la gala té un nom propi és el d'Agustí Villaronga. Gladiador del cinema, home de prestigi a Europa, mai havia arribat tan amunt quant als reconeixements públic. Aquesta nit no ha oblidat tots els que l'han acompanyat en aquestes més de dues dècades de cinema, des que va trasbalsar-nos a Tras el cristal. I per això ha dedicat el premi al millor director a tots ells.

Isona Passola, la productora de Pa negre, i que ja havia rodat amb Villaronga El mar, va agrair-li al director mallorquí, haver-la situada al punt més alt del cinema espanyola. "Agustí Villaronga m'ha portat a la glòria", ha dit. Després ha lloat la gosadia dels acadèmics que han votat per un film en català. Un vot, ha dit, a favor de la "diversitat". "El cinema sempre va davant", ha recordat.

Villaronga tenia al davant el president de l'Academia, Álex de la Iglesia, i la vicepresident, Iciar Bollaín, enfrescats en els últimes setmanes en una agra polèmica arran de la llei Sinde. Tots dos s'han hagut de conformar amb premis menors. Fins i tot han quedat per sota o empatats amb Buried, del català Rodrigo Cortés, que ha guanyat en els categories de millor guió original. millor muntatge i millor so. Tres premis de pes.

Però el domini català no ha quedat aquí. El documental de Carles Bosch sobre el president Pasqual Maragall Bicicleta, cullera, poma, ha guanyat el Goya al millor documental. El film d’Iciar Bollaín ha guanyat els Goya al millor actor de repartiment i a la millor música original, obra del gran Alberto Iglesias. I Javier Bardem és, com no, el millor actor de l'any pel seu paper a Biutiful, rodada a Barcelona.

Karra Elejalde ha guanyat el premi al millor actor de repartiment. Una cançó de Jorge Drexler s’ha emportat el Goya en la seva categoria. En la seva intervenció, Drexler li ha dedicat una cançoneta als que llençaven ous fora del Teatre Real de Madrid.

Un dels moments àlgids de la nit ha estat el discurs dell president de l'Acadèmia espanyola del Cine, Álex de la Iglesia, que s'ha acomiadat del seu càrrec demanant unitat i defensant que Internet "no és el futur, és el present". També ha deixat clar que hi ha molta gent que no va al cinema perquè prefereixen estar davant l'ordinador. I aquests també són el seu públic. "Les regles del joc han canviat", ha deixat clar. "Hem de tenir en compte els nostres drets, però tampoc no hem d'oblidar les nostres obligacions. Tenim una responsabilitat moral amb el públic". La gala, de fet, havia començat fora del Teatro Real de Madrid amb una manifestació del col·lectiu Anonymous contra la llei Sinde i algun llançament d'ou contra els artistes que entraven al teatre.

@font-face { font-family: "Times New Roman"; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: "Times New Roman"; }p { margin-right: 0cm; margin-left: 0cm; font-size: 10pt; font-family: Times; }table.MsoNormalTable { font-size: 10pt; font-family: "Times New Roman"; }div.Section1 { page: Section1; }

stats