Teatre
Cultura 24/03/2022

El teatre català prepara un 'greatest hits' dels musicals amb els actors originals

Àngels Gonyalons i Carlos Gramaje interpretaran 'Per què he plorat?' en una gala especial al setembre

2 min
'Mar i Cel' de Dagoll Dagom

BarcelonaL'Associació d’Empreses del Teatre de Catalunya (Adetca) fa 30 anys i, per celebrar-ho, prepara una edició especial de la gala Catalunya Aixeca el Teló, que tindrà lloc el 5 de setembre al Gran Teatre del Liceu. La cerimònia consistirà en un greatest hits dels musicals que s'han representat a la cartellera catalana els últims 30 anys. Els actors dels repartiments originals interpretaran els números més emblemàtics de cada muntatge, entre els quals hi haurà la mítica Per què he plorat? de Mar i cel cantada per Àngels Gonyalons i Carlos Gramaje, que van protagonitzar la primera posada en escena de l'espectacle el 1988. "Recordarem musicals propis i no tan propis per resseguir la banda sonora del teatre català de les últimes tres dècades", ha explicat el vicepresident d'Adetca, Toni Albaladejo.

Aprofitant que aquest diumenge és el Dia Mundial del Teatre, Adetca ha dut a terme un acte d'homenatge amb els quatre presidents de l'entitat: Daniel Martínez de Obregón, Xavier Marcé, Bet Orfila i Isabel Vidal. Acompanyats de directors de teatres, artistes i polítics, els membres d'Adetca han fet un repàs de la trajectòria històrica de l'entitat i de les fites aconseguides els últims anys, entre les quals hi ha la rebaixa de l'IVA cultural, la participació en el Festival Grec i la professionalització de l'associació, que actualment compta amb 58 empreses sòcies. L'actual presidenta d'Adetca, Isabel Vidal, ha reclamat de nou que es destini un 2% del pressupost de la Generalitat a cultura i que les administracions creguin que els pressupostos de cultura “són la primera declaració del nivell de suport al sector”.

Els quatre presidents d'Adetca Isabel Vidal, Bet Orfila, Xavier Marcé i Daniel Martínez de Obregón.

Vidal ha explicat que la pandèmia "ha afectat greument" el sector i ha demanat un sistema “equilibrat i ben finançat” en el qual el fet d’anar al teatre es fomenti “des de l’escola, la família i els mitjans”. També ha recordat que Adetca ha estat participant activament en les negociacions de la reforma laboral que “ha d’encarar el desenvolupament de l’Estatut de l’Artista, el qual ha de solucionar la intermitència dels artistes i treballadors de la cultura”, i ha subratllat la necessitat "imprescindible" de "reforçar les eines de finançament públic i privat" del món teatral. L’acte ha acabat amb un homenatge a les persones que van fundar l’entitat. A més, l'associació ha nomenat presidents d'honor Orfila, Marcé i Martínez de Obregón.

stats