Cultura 20/02/2014

El Teatre Municipal de Girona estrena el musical 'Josafat'

El dramaturg Josep Pujol, el director escènic Joan Solana i el músic Marc Timón adapten la novel·la de Prudenci Bertrana

Acn
3 min
Una imatge dels assajos de 'Josafat' al Teatre Municipal de Girona / ACN

GironaUna orquestra de cambra amb catorze músics, l'equip tècnic i els actors treballen contra rellotge pocs dies abans de l'estrena del musical 'Josafat', que veurà la llum dissabte al Teatre Municipal de Girona. Les entrades per a les funcions de dissabte i diumenge estan exhaurides i entre el públic hi haurà programadors d'altres sales catalanes, interessats en portar-lo a la seva ciutat. El musical, basat en la novel·la de Prudenci Betrana sobre la història del campaner de la Catedral, és una producció del Teatre Municipal i ha costat 100.000 euros. La música i les veus comparteixen protagonisme amb les projeccions que fan que un dels principals protagonistes de la novel·la, la Catedral, sigui omnipresent.

L'estrena d'aquest musical és un dels projectes més agosarats que mai ha capitanejat el Teatre Municipal de Girona. Del seu equip en neix la idea, el projecte, el càsting i tota la producció de l'espectacle. Al càsting per aconseguir algun dels quatre papers protagonistes o formar part del cor (integrat per sis cantants) s'hi van presentar 140 actors i actrius.

'Josafat' és una de les joies del modernisme català. El text, escrit per Prudenci Bertrana l'any 1906, està ambientat a la ciutat de Girona i, sobretot, a la seva catedral. Sensual, fosca, moderna i de passions extremes. Aquests són alguns dels elements que defineixen la novel·la que, per primer cop, s'ha musicat per dur-la dalt l'escenari.

La trama principal es desenvolupa entorn a la passional relació del campaner de la catedral (Josafat) i la prostituta Fineta, però també hi tenen un paper destacat la companya de la Fineta, la Pepona, i el mateix escriptor Prudenci Bertrana, que els ideòlegs de l'espectacle han decidit incorporar com a un personatge més.

La feina prèvia d'adaptar la novel·la per convertir-la en textos fàcilment musicables l'ha fet Josep Pujol. La música és obra de Marc Timón i la direcció escènica és de Joan Solana. Aquest últim, reconeix que la música és "absolutament impressionant" i que creu que "donarà a parlar perquè són radicalment nova i amb mil matisos", "És una música pregnant, que la memòria la reté i te'n vas a casa amb les lletres de Josafat al cap", ha destacat Solana, que també assenyala que els actors no només són bons cantants sinó que transmeten molt bé l'essència de cada personatge.

Aquests dies al Teatre Municipal s'acaben d'ultimar tots els detalls. Sobre l'escenari, els actors –ja vestits i maquillats com el dia de l'estrena– assagen cada escena sota la supervisió de l'equip tècnic i artístic. Enmig d'una escenografia fosca que reprodueix l'estança on viu el campaner de la catedral, en destaca també les projeccions –obra de Quim Paredes– que recreen la catedral. "La catedral és un element molt important a la novel·la i nosaltres creiem que havia de ser present a l'escenari com un personatge més", ha destacat Solana.

Sobre l'escenografia, l'actor Xavier Ribera-Vall (Josafat) en destaca que està basada en el simbolisme. "Farem treballar una mica l'espectador, perquè el portarem a un espai menys realista en molts moments", ha destacat. Pel que fa a la música, el seu creador, Marc Timón, ha reconegut que el principal repte que tenien era traslladar a la música "la bogeria i la passió desenfadada entre Josafat i Fineta" que Bertrana relata a la novel·la. Segons explica, el resultat final és més pròxim al gènere operístic que al "musical lleuger".

Totes les entrades venudes

El musical 'Josafat' veurà la llum aquest dissabte 22 de febrer i també té programada una segons funció diumenge a la tarda. Les entrades per a les dues funcions estan exhaurides des de fa uns dies. Entre el públic està previst que hi siguin programadors d'altres sales de teatre de Catalunya, interessats en portar aquesta producció a les seves ciutats. La producció, que té un pressupost de 100.000 euros, va néixer ja amb la intenció de fer gira a d'altres indrets del país.

stats