Arts escèniques
Cultura 22/02/2022

El Teatre Romea s'omple de vaguistes

'Cigarreras', un espectacle basat en 'La tribuna', d'Emilia Pardo Bazán, es podrà veure fins al 6 de març

2 min
Un moment de l'espectacle 'Cigarreras'

BarcelonaA La tribuna, d'Emilia Pardo Bazán, la revolució del 1868 es converteix en el motor d'una novel·la sobre lluites obreres, reivindicacions laborals i supervivència. L'escriptora aborda a través de la literatura una fita històrica, les primeres vagues de les treballadores de les fàbriques. Ara aquestes reivindicacions es traslladen al teatre de la mà del director gallec Cándido Pazó i l'espectacle Cigarreras, que es pot veure al Teatre Romea fins al 6 de març. Pazó volia adaptar la novel·la de Pardo Bazán centrant-se en els personatges femenins, perquè creu que "el teatre ha de prémer allò que batega a la societat" i "no pot ser aliè a les reivindicacions femenines del segle actual".

Per això ha col·locat a escena set actrius –Tamara Canosa, Susana Dans, Mercedes Castro, Isabel Naveira, Covadonga Berdiñas, Ana Santos i Ledicia Sola– que es posen a la pell de les cigarreres, les treballadores de les fàbriques de tabac. L'espectacle, una coproducció de la gallega Contraproducións i el Teatre Romea, "dona veu a les dones i en mostra el dia a dia, la rutina, les il·lusions i les decepcions", explica el director, que ha procurat fer una aproximació "crítica, honesta i no tòpica" a aquesta realitat i abordar-la "des del profund respecte cap a les treballadores i totes les limitacions que van patir".

A finals del segle XIX, les treballadores de les fàbriques de tabac van protagonitzar una de les primeres vagues feministes a Espanya i a Europa. "Després les condicions laborals van millorar i a la Corunya als anys 70 era un privilegi treballar a la fàbrica de tabac. Allò era l'herència de les lluites de les treballadores un segle abans", assenyala una de les actrius, Susana Dans, que s'encarrega d'interpretar Pardo Bazán i assumeix la part més narrativa del muntatge, perquè el seu personatge "complementa tot el que passa a l'escenari, lliga les escenes i dona context polític i social". Dans recorda que l'escriptora va fer la novel·la "deu anys després dels fets" i que els va viure "des d'una situació privilegiada i còmoda en termes de classe social".

Cançons en gallec per normalitzar la diversitat lingüística

Cigarreras transcorre íntegrament a la fàbrica de tabac i combina el text de Pardo Bazán amb algunes cançons creades per a l'ocasió i que s'interpreten en gallec. "Als anys 70 les companyies catalanes actuaven a Galícia en català i ningú ho veia estrany. Les ganes d'entendre'ns eren brutals. Això ho hem perdut i ho hem de recuperar –subratlla Pazó–. Hem de poder anar per Espanya amb un espectacle amb cançons en gallec i que es vegi normal". Un altre dels trets distintius de l'obra és l'humor que, segons el director, "fa que tot sigui més amè i el públic estigui més viu a l'hora de veure l'espectacle". El director busca així "establir un diàleg clar amb l'espectador" i atreure un públic divers: "La meva tia Hortènsia de Sant Andreu ha de poder venir i un espectador que farà una lectura més profunda, també". Després de fer estada al Teatre Romea, Cigarreras farà gira per l'estat espanyol.

stats