Arts escèniques
Cultura Teatre 27/04/2022

Així serà "el Grec de la celebració": el festival en 5 claus

La dansa de la Nederlands Dans Theater obrirà quatre setmanes de programació amb 86 propostes

4 min
Foto de família dels artistes i productors que participaran al Grec 2022

BarcelonaEl primer Festival Grec sense restriccions ni mascaretes després de dos anys vol ser "el Grec de la celebració", un festival "massiu" i "alegre", com ha dit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. El festival ha sigut un "símbol de resistència davant la mort i la resignació" durant aquest temps i ara vol ajudar a combatre "l'extrema fragilitat" del sector amb un esforç de producció i exhibició local. Colau ha dit que es vol recuperar el públic teatral, que no ha tornat a les sales, amb una política de preus accessibles (com la tarifa plana de 15 euros als més joves de 30 anys i els 5 espectacles al 50% de descompte). El pressupost del Grec puja fins als 3,5 milions, mentre que els últims anys es quedava en 3,3 milions.

"És un Grec per passar-nos-ho bé, estressant, atapeït, popular i amb compromís", ha dit el director, Francesc Casadesús. "Volem tornar les ganes d'anar al teatre a la gent", ha insistit, i per això ha apostat per "agafadors", territoris coneguts, com la dansa holandesa, el teatre alemany, la chanson, el fado i els clàssics del Segle d'Or espanyol. A partir d'aquí, hi haurà algunes perles internacionals i més teatre que mai a l'amfiteatre Grec.

La Nederlands Dans Theater inaugurarà el Festival Grec 2022

La dansa, el primer de 86 espectacles

La dansa de la Nederlands Dans Theater obrirà el foc amb tres peces de coreògrafs de diferents generacions: Marina Mascarell, Sharon Eyal i William Forsythe. El Festival Grec 2022 començarà el 29 de juny i s'allargarà fins al 27 de juliol. S'hi podran veure 86 espectacles, amb paritat de gènere en la direcció al 50%, i l'epicentre es mantindrà a Montjuïc (on es faran 49 propostes). També hi haurà 50 activitats diferents, com ara teatre de carrer a la plaça Margarida Xirgu i sessions en fàbriques de creació, centres cívics, biblioteques i museus. En total hi ha 55 espais de la ciutat implicats. Si s'ha perdut la Sala Hiroshima, es guanyarà El Molino, "salvat de les urpes de l'especulació", ha dit Colau, que s'obrirà quinze dies a propostes performàtiques, cabareteres i queer comissariades per Vicenç Fibla, del festival Eufònic.

Els internacionals: 'bistecs' i perles

Fa anys que el Grec és la principal pista d'aterratge de creadors internacionals. Dels vells coneguts es recuperarà Un enemic del poble de fa deu anys de Thomas Ostermeier, el Bros de Romeo Castellucci que ja es va veure al Temporada Alta i el Groupe Acrobatique de Tànger amb l'espectacle suspès l'any passat. També vindran companyies d'aquí que triomfen a fora: la nova producció europea d'El Conde de Torrefiel, es reposarà l'Opening night de La Veronal i l'espectacle de La Perla que s'ha vist a La Colline de París, 28 i mig, que pujarà al Teatre Grec.

Entre els noms per descobrir a Barcelona: la companyia nord-americana The Wooster Group, amb un concert antiracista de gòspel; l'iranià Amir Reza Koohestani, que vindrà directe d'Avinyó; la sèrbia Sanja Mitrović; la trilogia de la francesa Phia Ménard, i dos coreògrafs, el noruec Alan Lucien Øyen i el grec Christos Papadopoulos. Les dues perles destacades per Casadesús són l'obra sobre vigilants de museu de Mohamed El Khatib que es veurà al MNAC –"La millor obra de teatre que he vist aquest any", ha dit– i la performance de Marlene Monteiro Freitas al Macba: "Aneu-la a veure abans que exploti perquè l'any que ve no la podrem pagar", ha dit el director.

El suport a la producció local

Com cada any, el Grec és també un dels principals impulsors de l'escena local, amb 34 coproduccions. Els noms propis que sonaran: Jordi Prat i Coll (Teatre Lliure), Marta Buchaca (Teatre Goya), Jordi Casanovas (La Villaroel) i Llàtzer Garcia (Beckett). També es coproduiran dues obres de proximitat, de Sílvia Navarro (Flyhard) i Marc Rosich (Atrium-Akademia). En dansa hi haurà produccions de peces de Lali Ayguadé, Nazareth Panadero (ballarina de Pina Bausch) i Albert Quesada. En circ, la Cia Vöel i Psirc, i en teatre familiar, La Baldufa, Sr. Serrano, Aracaladanza i Thomas Noone. Tornarà una perla com l'Europa Bull de Jordi Oriol i hi haurà un gruix important de produccions emergents.

Aliances singulars i grans concerts

Per reforçar la singularitat de la programació musical, Casadesús busca connexions insòlites. Aquest any les més originals seran el bailaor flamenc Israel Galván amb l’Escolania de Montserrat, Salvador Sobral amb Marco Mezquida i l’OBC amb l'artista digital Alba G. Corral. També una versió immersiva del musical de Broadway de Brian Yorkey i Tom Kitt Next to normal.

En el capítol de concerts imperdibles hi ha el dels 25 anys de carrera de Roger Mas amb convidats, una nit de música de Sisa sense Sisa, el debut al Grec d'Els Pets amb nou disc, la presentació de l'últim disc de Sílvia Pérez Cruz, la nit de chanson amb Jane Birkin i la nit doble de fado amb Cuca Roseta i Camané. De noms joves, Tarta Relena amb Cucanha, Gemma Humet i Lucas.

Els clàssics i la producció espanyola

Després de les cinc edicions capitanejades per Francesc Casadesús, que ha bastit la programació a partir de la idea del viatge (Grècia, Àsia, Austràlia i Nord-amèrica, Amèrica Llatina, Àfrica), aquest seu penúltim any torna als orígens, a Europa i als clàssics, sobretot amb produccions espanyoles. La Compañia Nacional de Teatro Clásico presenta al Teatre Grec El burlador de Sevilla, amb direcció de Xavier Albertí, i al mateix lloc Andrés Lima dirigirà Pere Arquillué a El paraíso perdido de John Milton. Ernesto Caballero dirigeix Pepe Viyuela amb un Tartuf de Molière i, en clau més híbrida, Marta Pazos i Christina Rosenvinge interpretaran els poemes de Safo. També hi haurà dos Shakespeares: l'Ofèlia experimental d'Àlex Rigola i un Hamlet que ve del Perú amb un repartiment amb nois i noies amb síndrome de Down.

stats