Polèmica teatral

Àngel Llàcer deixa els crítics teatrals sense invitació per a l'estrena de 'The Producers'

Els crítics es queixen que no se'ls facilita la feina i la productora Nostromo Live respon que poden entrar al teatre "comprant-se una entrada"

3 min
Una escena del musical 'The Producers'

BarcelonaUna quarantena de crítics teatrals s'han queixat aquest dimecres perquè se'ls ha deixat sense invitació per a l'espectacle The Producers, codirigit per Àngel Llàcer i Enric Cambray i produït per Nostromo Live. Sota el paraigua de l'associació Recomana, que s'encarrega d'organitzar cada any els Premis de la Crítica de les Arts Escèniques, expliquen en un comunicat que no podran veure el musical perquè la productora "ha eliminat les localitats de premsa imprescindibles perquè puguin exercir la seva feina d'anàlisi i opinió". És a dir, no tindran l'entrada gratuïta que els teatres, festivals i sales de concert ofereixen als crítics per poder treballar.

El productor de Nostromo Live, Jordi Sellas, ha confirmat a l'ARA que "hi va haver una petició expressa de la direcció artística de no donar invitacions a la crítica, i nosaltres com a productora l'hem escoltat". Sellas nega que s'impedeixi o es limiti l'accés a la crítica. Des de l'equip de The Producers afegeixen que "com en molts països del món, la crítica pot accedir a l'espectacle comprant-se una entrada". Aquesta decisió no ha afectat els periodistes culturals (segons la productora, n'hi ha més de 50 d'acreditats i convidats), només els crítics. The Producers s'estrena aquest dijous al Teatre Tívoli.

Els crítics lamenten que la decisió s'hagi pres "per motius incomprensibles" i subratllen que es tracta d'una situació insòlita en l'escena teatral catalana. "És la primera vegada que passa i que afecta tot un col·lectiu. No es té en compte que la crítica teatral és una baula més de la cadena de les arts escèniques, sense la qual la percepció que n'han de tenir els espectadors quedaria coixa", diuen. Així mateix, recorden que en anteriors ocasions els espectacles de Nostromo Live "han estat nominats i guardonats" als Premis de la Crítica. També es pregunten si aquesta decisió es mantindrà quan The Producers faci gira fora de Catalunya. "En cas de no ser així, la discriminació de Nostromo Live contra la crítica catalana seria encara més greu", destaquen.

"Sentir, no opinar"

El conflicte d'Àngel Llàcer contra la crítica catalana ja va quedar palès en una entrevista el 13 de setembre al programa Cafè d'idees de Televisió Espanyola, presentat per Gemma Nierga. "Nosaltres fem teatre, però va més enllà, és una experiència. Per això quan venen aquests crítics i opinen a mi em sap greu. Això que fem nosaltres és perquè vingueu a sentir, no a opinar. Quan vas a PortAventura no comences a reflexionar sobre el que veus", va afirmar el director teatral.

En declaracions a Catalunya Ràdio, ha dit que el decalatge entre les entrades venudes i les crítiques "sempre" són dolentes. "Em sobta quan faig feliç a tanta gent i als crítics no", deia Llàcer. "Si decideixo no convidar els crítics és que no vull que parlin de mi. Entenc que critiquin l'Àngel Llàcer, que és el més fàcil del món, que no pas algú que comença al Teatre Tantarantana. Cadascú es crea el seu personatge, i és lícit", deia. Però "no vull ser cornut i pagar el beure", afegia.

Nostromo Live ha explicat en un comunicat aquest dimecres a la tarda que els crítics poden demanar invitacions, entrades amb descompte i localitats de premsa "per dur a terme la seva activitat" a través de l'equip del Teatre Tívoli, gestionat per Balañá en Viu. Les peticions "es gestionaran segons les possibilitats de l'aforament de l'espectacle", diu la productora.

stats