Equipaments culturals

Cinema en català a 6 euros i teatre de km 0: reobre l'Espai Texas

El retorn de 'Fairfly' de La Calòrica i l'estrena d''El tigre' de Ramon Madaula, entre les obres destacades de la programació

2 min
Els promotors de l'Espai Texas, aixecant la persiana dels antics cinemes Texas de Barcelona.

BarcelonaCom amb tota reforma, encara falta acabar de posar alguna cosa a lloc, però l'Espai Texas ja té data d'obertura i ganes de començar a rebre públic. A partir de divendres de la setmana vinent, 27 d'octubre, aquest espai situat al capdamunt del carrer Bailèn de Barcelona projectarà les primeres pel·lícules i representarà els primers espectacles. Les encarregades d'estrenar oficialment l'escenari seran Judit Martín, Alba Florejachs i Mónica Ballesteros amb la peça d'improvisació Pongo, mentre que a la cartellera cinematogràfica es trobaran films com Barbie, Oppenheimer, As bestas, Esperant Dalí i The royal game. L'Espai Texas ha estat remodelat per l'arquitecte Francesc Guàrdia amb un cost de 606.000 euros i tindrà dues sales de cinema (amb 161 localitats i 66, respectivament) i una de teatre amb 200 butaques.

Tant en la branca de cinema com en la de teatre, l'objectiu dels socis és oferir una programació "diversa" feta de títols "que ja s'han estrenat però que la gent s'ha perdut" i, sobretot en el teatre, de noves produccions. "Volem recuperar l'esperit de l'època de Ventura Pons, en què al Texas es feien reestrenes de qualitat. Encara falta molta feina per normalitzar el cinema en català. Aquí serà doblat i subtitulat", explica una de les sòcies de l'espai, Isona Passola. Els dissabtes al matí, el Texas acollirà pel·lícules adreçades a públic familiar i, la resta de sessions, dividirà la programació entre pel·lícules populars i cinema europeu més alternatiu. Tot plegat a un preu de 6 euros la sessió i 4 euros el dia de l'espectador.

Alimentar el teatre de Barcelona

En teatre, el Texas serà una sala de mitjà format que vol donar continuïtat a espectacles que han triomfat en sales petites. Per això entre la programació destaquen obres com Austràlia, que es va veure la temporada passada a la Sala Flyhard, i els retorns de Fairfly, un dels grans èxits de La Calòrica, i Nua, d'Ann Perelló. De cara al 2024 també acollirà un cicle de dansa, el duet entre Mont Plans i Oriol Genís Cadires i l'estrena d'El tigre, una comèdia de Ramon Madaula amb David Olivares i Mercè Martínez. "Volem que la programació sigui variada, innovadora i orientada al suport de companyies de casa nostra. El nostre objectiu és ser un teatre de sector que ajudi a alimentar les altres sales de Barcelona", assenyala un dels socis de l'espai, Sergio Matamala. De cara a la pròxima temporada, afegeix, també preparen diverses produccions pròpies. Els preus de les entrades oscil·laran entre els 21 i els 23 euros.

L'Espai Texas vol ser un punt de trobada "intercultural, que atregui gent amb ganes de xerrar i reflexionar sobre el que han vist", diu Passola. Per propiciar les converses, també tindrà un bar amb una oferta gastronòmica feta essencialment de conserves, truites de patates, entrepans i biquinis diversos.

stats