Festivals d'estiu
Cultura Teatre 13/04/2023

El Grec s'inaugurarà amb circ al passeig de Gràcia i al Teatre Grec

S'oferiran 88 propostes en un mes, amb noms que van de Sasha Waltz i Robert Wilson a La Veronal i Sergi Belbel

4 min
Foto de família de la presentació del Fetsival Grec al Teatre Grec aquest dijous

BarcelonaDos espectacles de circ inauguraran el Festival Grec de Barcelona aquest estiu: l'obertura massiva i més especial serà el diumenge dia 2 de juliol, amb un espectacle gratuït al passeig de Gràcia amb el funambulista Nathan Paulin per celebrar els 200 anys d'aquesta via tan cèntrica; i l'obertura més teatral serà el 29 de juny al Teatre Grec, The pulse, que combina el circ de 30 acròbates australians de Gravity & Other Myths i les 36 cantaires del Cor de Noies de l'Orfeó Català.

La programació girarà entorn de la idea d'un "Grec coral". D'una banda, perquè hi actuaran moltes agrupacions corals, però de l'altra, també, en el sentit metafòric, perquè el director, Francesc Casadesús, ha assenyalat que és un festival "per estar junts, per meravellar-nos plegats, alegre, visual, impactant", que no defuig el "compromís" i que "només es pot fer a Barcelona". El tinent d'alcaldia de Cultura, Jordi Martí, ha insistit que és una programació "genuïnament barcelonina i genuïnament internacional". A més, s'ha treballat perquè sigui paritària, "perquè per generació espontània no es dona i menys en la direcció", ha esmentat l'alcaldessa, Ada Colau, que ha recordat aquell Grec 2020 que es va mantenir obert malgrat la pandèmia i que "la cultura no és només imprescindible sinó que és una eina clau en un món ple incerteses i crisis".

Casadesús ha admès en la presentació d'aquest dijous que la ressaca de la pandèmia ha fet estralls i "hi ha precarietat en el sector": "Ens ha costat trobar propostes, aixecar projectes i ser originals", ha dit. I malgrat això, el Grec s'allargarà fins al 30 de juliol amb 88 espectacles (35 dels quals coprodueix amb talent local) repartits per tots els districtes de la ciutat i les sales de teatre i amb l'epicentre a Montjuïc. El pressupost es manté en els 3,3 milions d'euros. Serà el setè Grec de Francesc Casadesús, i l'Ajuntament de Barcelona li ha demanat que prepari el vuitè per fer més relaxada la convocatòria d'un concurs i un relleu després de les eleccions. Es posaran 65.000 entrades a la venda, amb descomptes que arriben al 50%.

Una actuació de Nathan Paulin

Noms propis al Teatre Grec

Al Teatre Grec, dos noms internacionals i dos de locals. D'una banda, la coreògrafa Sasha Waltz estrenarà un espectacle de dansa a partir de la Setena simfonia de Beethoven amb l'Orquestra del Liceu i música electrònica, i Declan Donnellan amb la Compañía Nacional de Teatro Clásico, portaran La vida es sueño, de Calderón de la Barca. D'altra banda, Carlota Subirós s'estrenarà al Grec adaptant La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda, i Jordi Prat i Coll hi farà un musical de gran format, Per Evita, una "astracanada musical" que mescla Eva Perón, Núria Feliu i Raffaella Carrà. En música hi actuaran La Ludwig Band, Joan Dausà i Rufus Wainwright, i hi repetiran talents locals com Sílvia Pérez Cruz, l'OBC i Mayte Martín. La plaça Xirgu (com també el Sat!) serà un espai popular i dedicat a les famílies durant tot el festival i compta una cirereta internacional com L’absolu, del francès Boris Gibé i la Cie Les Choses de Rien.

Els internacionals, a Montjuïc

Al costat mateix, al Teatre Lliure, hi haurà els grans espectacles internacionals: hi actuaran Señor Serrano, Dimitris Papaionnou pujarà de nou a l'escenari, Ivo Van Hove hi dirigirà un text d'Edouard Louis (Qui va matar el meu pare) i s'hi podrà descobrir Les confessions d'Alexander Zeldin (un director que va recomanar-li a Casadesús el gran Peter Brook, que el va batejar com el seu deixeble) i Carolina Bianchi amb una proposta que es veurà també a Avinyó i que parla cruament de feminicidis. Al Mercat de les Flors, els grans noms de dansa: l'espectacle visual Vessel, de Damien Jalet i Kohei Nawa; la unió de Rocío Molina, el Niño de Elche i la Coral Càrmina; La Veronal amb una proposta per a joves; la descoberta del talent internacional d'Aina Alegre (que acaba d'estrenar a París), i el màxim exponent del circ francès, Yoann Bourgeois.

Espais singulars i espectacles insòlits

Si fins ara s'havien pogut veure espectacles del Grec als museus, enguany s'hi sumen llocs insòlits que converteixen cada funció en un esdeveniment perquè es tracta d'unions singulars d'artistes, tot sovint amb cors professionals. Al Dipòsit del Rei Martí, a Sarrià, Aurora Bauzà i Pere Jou presentaran A beginning expanded version amb el Cor Jove del Teatre de Palma. A l'Hospital de Sant Pau, Marina Mascarell i l’Orfeó Català faran "un rèquiem immersiu". A la Model s'hi veurà l'obra de Josep Maria Miró i Roberto G. Alonso Jo, travesti. Al Museu del Born, Titanas, d’Encarni Sánchez, Natsuki i Sol Picó amb el Cor dels Amics de la Unió. A l'Ateneu Barcelonès hi haurà quatre òperes de butxaca amb compositors i dramaturgs d'aquí i ara com Joan Magrané, Raquel García-Tomás, Victoria Szpunberg i Marc Rosich. Als museus hi haurà més teca: noms com Irene Vicente al MNAC i Joan Català a la Fundació Miró. I al CCCB, la instal·lació de Viatges i flors de Cabosanroque.

Autoria catalana a les sales de la ciutat

Al TNC hi actuaran veterans de la creació catalana com Mal Pelo i Robert Wilson amb una producció mallorquina d'Ubú rei que posa en relació Alfred Jarry i Joan Miró. També hi haurà algunes estrenes d'autoria catalana: Sergi Belbel escriu i dirigeix un projecte protagonitzat per Emma Vilarasau, Lali Symon, al Romea; la Beckett estrena Nessun dorma, d'Eu Manzanares; a La Villarroel hi haurà La Conquesta del Pol Sud amb un nou espectacle de teatre testimonial protagonitzat per una persona que ve de l'Amazones. Tres autors catalans i argentins comparteixen tres projectes (Nelson Valente, Cristina Clemente i Muguet Franc) i a l'Antic Teatre hi farà estada Juana Dolores. Es tornarà a programar Quant temps em queda?, de Marta Buchaca, i es veurà Instruccions per fer-se feixista, amb Mercè Arànega.

Tot i que el Molino no tindrà programació enguany (perquè s'havia de convocar un concurs que s'ha endarrerit), sí que es faran propostes musicals al Paral·lel 62, mescles com Luisa Sobral amb Rita Payés i Lucía Fumero, o gèneres híbrids com Los juegos feroces, que Ivan Morales bateja com El día del Watusi, vol. 1. També s'ha convocat un concurs de propostes de creació de teatre musical al qual s'han presentat 40 projectes que caldrà seleccionar de cara al combat.

stats