Teatre

Joel Joan la fa més grossa que mai

L'actor torna al 'thriller' còmic amb 'Escape room 2' al Teatre Condal, que ha calgut reformar per a l'ocasió

3 min
L'equip d''Escape room 2' a les portes del Teatre Condal.

Barcelona"Les tornarem a passar putes", sentencia Joel Joan. I aquest podria ser l'eslògan perfecte per anunciar el seu pròxim espectacle. Tot i que van prometre que no ho farien, Joel Joan i Hèctor Claramunt han tornat a Escape room. I, cinc anys després de l'estrena d'aquell thriller còmic, també han tornat a posar al límit en una altra habitació del pànic les dues (ex)parelles que protagonitzaven el muntatge.

Sense ni tan sols haver presentat la comèdia i sense necessitat de fer ni un espòiler, Escape room 2 ja ha venut 20.000 entrades. Les expectatives són altes, després de l'èxit de la primera part, estrenada el 2018 i reposada durant quatre temporades, amb versió cinematogràfica inclosa (disponible a Netflix) i adaptacions a diverses ciutats, de Madrid a Mèxic. "Doblem l'aposta, anem molt forts", insisteix Joel Joan. "Ha estat un repte escenogràfic i teatral escriure-la, no només per la pressió de la primera, sinó perquè volíem continuar sorprenent l'espectador i no deixar-lo amb la sensació que fèiem el mateix, sinó que trobàvem conflictes que ningú s'espera", continua.

A Joel Joan no li agrada posar-s'hi per poc. Les seves produccions teatrals i audiovisuals solen ser ambicioses, i solen aconseguir un gran èxit de públic. I, malgrat aquests precedents, ara assegura que el que han fet a Escape room 2 és tan espectacular que "no s'ha vist mai en una obra de teatre de text". "Després del Cirque du Soleil ja venim nosaltres", afirma l'actor, mig de broma. O no. L'experiment es descobrirà a partir del 5 de desembre al Teatre Condal, quan comencin les funcions d'un espectacle que no té data de final i que no farà gira pel país, justament per les especificitats tècniques que requereix. Focus confirma que fins i tot han calgut fer reformes a la sala.

Autoria catalanocèntrica i en català

L'únic que se sap de la trama és que els quatre personatges que protagonitzaven el primer Escape room en surten vius i, cinc anys després, s'atreveixen a compartir un altre joc. Un dels atractius de l'obra serà retrobar aquells personatges (repeteixen Paula Vives i Joel Joan, i hi entren Borja Espinosa, Agnès Busquets i Irene Jódar) per veure com han canviat les seves vides. "Oferim espectacularitat i també profunditat humana", assegura Joel Joan. És una situació que passa poc al teatre, de viure un segon capítol, però justament aquest Nadal també es podrà veure la continuació del fenomen Smiley (Després de l'amor) a la Villarroel. L'altra singularitat d'aquestes festes és que hi haurà un gran ventall de dramatúrgia catalana contemporània en cartell, cosa que Joel Joan celebra: "Som molt autoexigents, hem de conrear més l'autoestima".

Fidels al seu estil, Joan i Claramunt no defugen les temàtiques sociopolítiques actuals. Si a la primera hi apareixia el referèndum i l'independentisme, a més del feixisme, asseguren que aquesta també aborda "els temes que estan al carrer, en les relacions humanes", diu Claramunt, que ha fet de director. "Sembla que si tractem temes actuals i locals no serem universals. Sembla que fa pànic parlar del que ens passa i surt a les notícies, perquè no vols irritar, vols agradar a tothom", critica Joel Joan. Ells busquen justament la identificació de l'espectador, riure de temes que habitualment no es gosen tocar. "Això fa que el riure sigui catàrtic", justifica l'actor, que, parafrasejant Oscar Wilde, sentencia: "La comèdia és una gran manera de dir grans veritats".

stats