Cultura 25/02/2021

Els teatres de Barcelona van perdre 1,4 milions d'espectadors l'any 2020 per la pandèmia

La facturació ha baixat un 52% i els teatres avisen que han perdut capacitat d'arriscar i progamar

ARA
2 min
La platea de la Sala Beckett, amb el públic amb mascareta / Manolo Garcia

La pandèmia ha passat factura al sector teatral. Segons les últimes dades de què disposa l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca), els mesos de confinament i les successives restriccions durant tot el 2020 s'han traduït en una caiguda a Barcelona de gairebé el 55% dels espectadors respecte del 2019. La xifra final d'espectadors a la capital ha acabat sent d'1.150.000, és a dir, menys de la meitat dels 2,6 milions del 2019.

La facturació ha davallat un 52%: dels 68,7 milions d'euros de l'any anterior a la pandèmia als 32,7 milions al tancament del 2020. Una altra xifra que il·lustra l'efecte dels mesos de tancament, primer, i de les intermitències i restriccions de tota mena que s'han succeït després l'aporta el TNC: al Teatre Nacional de Catalunya els ingressos directament relacionats amb els espectacles (venda d'entrades, gires i coproduccions) s'han encongit 1,46 milions d'euros (un 63%) des del març del 2020 fins avui. Pel que fa als abonaments, aquesta temporada l'equipament té la meitat de fidels que fa un any (5.530), si bé apunten que el període continua obert i es confia que n'acabaran sumant més d'aquí a final de curs.

Empreses molt més vulnerables

No han tancat empreses però ara són molt més vulnerables, perquè en aquest escenari "les estructures" empresarials (principalment al sector privat) s'han quedat amb "el mínim per respirar", en paraules de la presidenta d'Adetca, Isabel Vidal, a l'ACN. El sector ja s'ha "aprimat" en capacitat d'arriscar, d'invertir i de programar. "Encara que siguem les mateixes empreses, la capacitat de risc baixa si hi ha aforaments limitats i si no tenim la contractació necessària. I crec que ja hi ha hagut pèrdua de talent, perquè hi ha gent que s'ha hagut de buscar la vida i ja no es dedica a ser actor o actriu, per exemple".

Vidal alerta que la crisi econòmica derivada de la sanitària pot acabar afectant la butxaca de l'espectador i dubta sobre si s'ompliran les platees, un factor més que cal tenir en compte de cara a una recuperació que "trigarà".

Si més no, mentre aquesta restricció segueix vigent el departament de Cultura ajuda econòmicament els teatres aportant la diferència de taquillatge entre el 50% d'aforament autoritzat i el 66% a partir del qual –segons el mateix sector– comença a ser viable aixecar el teló. La Generalitat va ampliar aquesta ajuda entre el 7 de gener al 7 de febrer per compensar l'afluència cessant de públic per culpa del confinament municipal. En total, va garantir als equipaments l'equivalent al 28% de la seva capacitat.

Invertir per "resistir"

Amb tot, i agraint aquests i altres ajuts rebuts durant el darrer any, el sector privat demana "per tirar endavant" un esforç de "contractació pública", sobretot per part dels equipaments municipals de tot el territori. En aquest àmbit, diu Vidal, hi ha espais que "encara tenen la política de no obrir" si no els surt a compte. "No volem més subvenció, volem que es programi més, perquè és la manera de generar contractació", reclama.

stats