Arts escèniques
Cultura 13/06/2018

El Temporada Alta reunirà Lluís Homar, Àlex Rigola i un robot

El festival gironí impulsarà disset coproduccions

Núria Juanico
3 min
Lluís Homar protagonitzarà La neta del senyor Linh.

Barcelona“Aviat farem espectacles sense actors”, bromeja el director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, per explicar una de les coproduccions més sucoses de la pròxima edició del festival gironí. Uncanny Valley, de la companyia berlinesa Rimini Protokoll, s’aferra a aquesta afirmació i la trasllada a l’escenari, on només hi haurà un robot que s’assemblarà molt a una persona. L’espectacle s’estrenarà al Temporada Alta i parlarà “de la relació entre els homes i els robots”, avança Sunyer. No serà l’única proposta que trepitjarà el festival prescindint dels intèrprets. Àlex Rigola col·locarà al saló de descans del Teatre Municipal de Girona Macho man, una instal·lació formada per diferents espais que abordarà la violència de gènere des de diferents angles. “Els espectadors hi entraran de sis en sis i aniran recorrent les habitacions, que tindran sons i projeccions”, explica Sunyer.

En la línia d’anys anteriors, el Temporada Alta promou la creació de tàndems d’artistes catalans i internacionals que siguin proclius a viatjar, com ja va fer el 2016 amb Davant la jubilació, que després de fer gira i recollir diversos premis tornarà a la tardor al Teatre Lliure. Aquesta vegada el festival ha unit el director belga Guy Cassiers i l’actor Lluís Homar, que farà tots els papers de l’auca a La neta del senyor Linh. El muntatge, basat en una novel·la de Philippe Claudel, reflexiona sobre els emigrants i els exiliats. La peça s’ha fet també en flamenc, en francès i en anglès (amb actors protagonistes diferents) i, de cara al 2020, el teatre La Colline de París preveu reunir alhora les quatre versions. El festival fusiona enguany els coreògrafs Lali Ayguadé i Guilhem Chatir, que estrenaran Here, i convida l’argentí Claudio Tolcachir a dirigir L’omissió de la família Coleman amb un equip català.

Les coproduccions d’autoria catalana del festival també són sucoses. El Club prepara La set i la revolució i Carol López explorarà les relacions de poder a Epodermis. També hi haurà una proposta de teatre Verbatim, Mili KK, que conduirà Marc Angelet i s’endinsarà en l’objecció de consciència. Ivan Benet debutarà en solitari a la direcció amb el monòleg La lleugeresa, que parla del vincle entre un malalt i la seva infermera, i Carlota Subirós investigarà l’activisme polític amb Una lluita constant.

Entre les propostes amb ADN català també hi ha una creació col·lectiva de La Calòrica, Els ocells, que abordarà la comèdia i la democràcia, i el nou espectacle de Cor de Teatre, que s’anomenarà Troia i farà una revisió a La Ilíada i L’Odissea. Juntament amb els ja tradicionals Llibràlegs -que porten el teatre a les biblioteques- i el Torneig de Dramatúrgia, que aquest any per primera vegada acceptarà autors que ja hi han participat, el Temporada Alta vol incentivar amb aquests disset espectacles la producció escènica del país.

stats