Arts escèniques
Cultura 18/11/2013

Tortell Poltrona, Premio Nacional de circ 2013

El pallasso ha estat guardonat per la seva aportació al món circense a través de projectes com l'ONG Pallassos sense Fronteres i la companyia Circ Cric

Efe
1 min
Tortell Poltrona a 'Grimègies' / CARLES FARGAS

BarcelonaEl pallasso Tortell Poltrona, és a dir, Jaume Mateu i Bullich (Barcelona, 1955), ha sigut guardonat avui amb el Premio Nacional de circ per conjugar formes clàssiques i modernes en la seva aportació al món circense a través de projectes com l'ONG Pallassos sense Fronteres i la companyia Circ Cric.

El jurat del premi, dotat amb 30.000 euros, concedit pel ministeri de Cultura, Educació i Esport, ha destacat en la seva sentència també la "constant i intel·ligent conjunció de formes clàssiques i modernes" de Tortell Poltrona. Mateu, professor industrial d'electrònica i mecànica i estudiant de sociologia i economia política a l'ICESB, va debutar als escenaris el 1974 com a cantant còmic de la Gran Orquestra Veracruz i va començar quatre anys després la seva carrera de pallasso amb Claret Papiol, formant la parella Germans Poltrona.

Aquest renovador del circ, que l'entén com una forma d'art "universalment necessari", és, al costat de Montserrat Trías, fundador i director del Circ Cric (1980-1982), del Circ Crac-Centre de Recerca de les Arts del Circ (1995) i de l'ONG Pallassos sense Fronteres (1993). El jurat, presidit pel director general de l'INAEM, Miguel Ángel Recio, ha estat format, entre d'altres, per Alfonso de la Pola, Pilar Moreno, Matilde Muñoz, Marta Oliveres, José Palacio, Alfredo Pérez i Jordi Gaspar, en representació de la Fira del Circ Trapezi, Premio Nacional de circ 2012.

stats