MÚSICA
Cultura 14/08/2019

Mapa: tots els concerts de la festa major de Gràcia, carrer a carrer

La celebració del barri més popular de Barcelona torna demà amb una trentena d’escenaris al carrer

Jordi Garrigós / Anna Cornudella
3 min

Barcelona[Si veus aquest contingut des d'una aplicació mòbil, clica aquí per veure el mapa interactiu

A la festa major de Gràcia la música importa. Tant, que entre el 15 i el 21 d’agost es convertirà en l’escenari urbà més gran de Catalunya, amb una trentena de punts, oficials i alternatius, per gaudir de concerts de tots els formats i gèneres imaginables. Una eclèctica barreja en la qual el rap combatiu va de bracet d’una cantada d’havaneres, una orquestra de versions i uns nois del barri amb les camises ben planxades que toquen grans èxits de l’ska. Dos centenars de propostes en sis dies que transformen el barri barceloní en un transitori centre neuràlgic de la música catalana.

L’essència de la festa és al carrer petit i estret, on el sol no hi entra durant tota la setmana gràcies al sostre guarnit. És en aquestes escanyades vies on els concerts es viuen entre la familiaritat del vermut, convivint amb veïns asseguts en una cadira de fusta davant la porta de casa i els rius de suor de les nits més caloroses de l’any. Per comprovar-ho només caldrà passejar pels concerts adrenalínics de Dani Nel·lo y Los Saxofonistas Salvajes, a Joan Blanques de Baix, o els d’Alavedra i Vàlius, al carrer Mozart. Karaokes d’autor, com el del músic pop Evripidis, a la Travessia de Sant Antoni, una orxata en família a mitja tarda amb el grup infantil La Tresca i La Verdesca, a Puigmartí, o un refresc mentre descobreixes nous cantautors al carrer Progrés. Aquesta, i molta més, és la música de la festa de Gràcia.

El ventilador del barri

A l’origen de la rumba catalana se li atribueixen històries quasi llegendàries. Quasi totes passen a Gràcia, el barri on va néixer El Pescaílla, on van dedicar una plaça al Gato Pérez i per on corria de petit el Yumitus del Pichón. Si el ventilador és l’ànima de la festa, la rumba és la seva religió.

Jonatan Ximenis, que encara viu a prop de la plaça del Raspall, actuarà pràcticament totes les nits amb el seu grup, Arrels de Gràcia. Seran els encarregats d’apagar els llums de celebració, dimecres a la plaça de la Vila i en format big band. “Per a un gitano com jo, que ha vist el seu pare i el seu tiet sempre a l’escenari, tocar a les Festes de Gràcia és el màxim”, explica.

Ball, suor i rumba, la música de la festa major de Gràcia

Aquest any destaca la programació de la plaça del Poble Romaní, íntegrament dedicada a la rumba catalana: “M’he passat mitja vida allà assegut. Fa molt de goig pensar que hi sonarà rumba cada dia, perquè ara està molt apagat, el moviment. Els gitanets ja no volen aprendre a tocar la guitarra”, diu. Però aquests dies se’n veuran molts, de gitanets: mites com Peret Reyes i el Yumitus seran al Poble Romaní, i també hi passaran Son de Gràcia i Cochimba. En altres carrers també s’hi ballarà picant de mans, amb Pantanito a Perla, Alma de Boquerón a Tordera o el Micu en diversos espais i dies.

Tot i que l’essència és al guarnit dels carrers laberíntics de la Vila, els concerts de gran format són els que queden en el record col·lectiu, com el famós comiat d’Inadaptats en una plaça del Diamant plena de records a Ovidi Montllor, el 2004, o els Manel presentant el primer disc, cinc anys després, en una Rovira i Trias que mai ha vist entrar tanta gent.

Plaça Rovira i Festigàbal

El concert multitudinari de la festa està adjudicat a Joe Crepúsculo, dimarts, que arriba amb nou senzill, Todo se corrompe, una balada que l’emparenta tant amb Andrés Calamaro com amb Prince. El ball, la suor i els himnes pop estan assegurats sempre que Joel Iriarte és damunt d’un escenari.

Al mateix espai -Rovira i Trias- s’hi podran veure espectacles més minoritaris, com el recital de Xavier Calvet (divendres) o el concert, un dia abans, de Zeidun, el grup de hardcore seminal i emo de Joan Colomo. El de Sant Celoni farà doblet, ja que també actuarà a la plaça de la Sedeta, on s’hi ha instal·lat l’escenari del Festigàbal, programat per l’epicentre del pop gracienc, l’Heliogàbal. En els dos dies que dura el festival, que se celebra a la zona coneguda com a Gràcia Nova, també hi actuaran Mourn i Aliment, entre d’altres.

Altres concerts destacats seran el del combo de punk combatiu Ebri Knight, a la plaça de la Vila, dimarts, o el de Tarta Relena, el mateix dia, a l’escenari de la plaça del Raspall, on hi ha un dels quatre escenaris de les festes alternatives.

stats