Cultura 18/04/2017

Troben intacta la tomba d'un noble de l'antiga Luxor

L'enterrament de l'alcalde Ausrihat conté vuit mòmies, deu sarcòfags i centenars d'estatuetes funeràries

Efe
2 min
Dos arqueòlegs revisen un dels sarcòfags trobats a la tomba de l'alcalde Ausrihat

El CaireUna missió d'arqueòlegs egipcis ha descobert intacta la tomba d'un alcalde de l'antiga ciutat de Luxor. Segons informa el ministeri d'Antiguitats, la tomba pertany a la dinastia faraònica XVIII (1550-1295 aC). La tomba pertany a un alcalde anomenat Ausrihat i conté vuit mòmies, deu sarcòfags i centenars d'estatuetes funeràries, segons informa el cap de la missió arqueològica i director del Departament d'Antiguitats de Luxor, Mustafa Waziri. A més, un portaveu de la mateixa institució afirma que s'han trobat 1.500 amulets, coneguts com a uixebtis.

Un arquèolge a l'interior de la tomba de l'alcalde Ausrihat

Waziri destaca que la tomba està "completament intacta" i molt decorada, tant amb inscripcions com murals. A banda de l'estat de conservació, l'encarregat de l'excavació la importància de la descoberta es troba en la importància del personatge. "A la zona de Dra Abu al Naga –a la riba occidental del Nil– la majoria de tombes descobertes havien sigut saquejades", subratlla l'arqueòleg.

Dues de les mòmies trobades a la tomba de l'alcalde Ausrihat  a l'antiga Luxor

La tomba d'Ausrihat havia passat desapercebuda perquè estava enterrada sota una gran quantitat de pedres i terra. Un altre atractiu d'aquesta descoberta és que podria ser la porta d'entrada a altres enterraments que també estarien intactes.

Exterior de tomba de l'alcalde Ausrihat  a l'antiga Luxor

La tomba té forma de T i el seu estil és típic dels enterraments nobles. Consisteix en un pati obert, una sala rectangular i una cambra interna. En aquesta última dependència s'hi ha trobat un sarcòfag de fusta en bon estat i un pou de nou metres de profunditat que es comunica amb dues habitacions. A l'habitació oriental s'hi han trobat centenars d'amulets, màscares de fusta i la nansa del sarcòfag. Al final de la cambra interna s'ha descobert un amagatall amb sarcòfags policromats en bon estat, que contenen mòmies de la dinastia XXI (1969-943 aC) amortallades amb lli. També hi ha nombrosos amulets de ceràmica fusta i gerres de diferents dimensions.

La tomba de l'alcalde Ausrihat  conté centenars d'amulets de ceràmica

A la zona de Dra Abu al Naga també hi treballa una missió espanyola, que ha fet diverses descobertes importants en els últims anys.

stats