Arqueologia
Cultura 25/03/2023

Troben més de 2.000 caps de marrà momificats a la zona del temple del faraó Ramsès II

El descobriment revela "detalls importants" sobre la vida a la ciutat d'Abidos

Ara
2 min
Els caps de marrà trobats a Egipte.

BarcelonaUn equip d'arqueòlegs de la Universitat de Nova York ha descobert més de 2.000 caps de marrà momificats de l'era ptolemaica (segles IV-I aC), a més d'un gran edifici de la sisena dinastia (2345-2171 aC), a la zona del temple del faraó Ramsès II (1279-1213 aC), a l'antiga ciutat d'Abidos (Egipte), segons ha informat aquest dissabte el ministeri d'Antiguitats egipci i recull l'agència Efe. "Aquest descobriment revela detalls importants en la vida i la història d'Abidos i a l'àrea circumdant. Això contribueix a conèixer millor el lloc del temple i la vida que hi va albergar durant més de dos mil anys", ha explicat el secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats, Mustafa Waziri.

La missió arqueològica ha descobert una sèrie d'animals momificats al costat dels caps dels marrans, inclosos un grup de gossos, cabres salvatges, vaques i cérvols, que es van trobar en una de les sales de magatzems descobertes fa poc a la zona nord del temple. El cap de la missió, Sameh Iskandar, ha assenyalat que aquest gran nombre d'animals momificats podrien formar part d'una ofrena votiva "sense precedents a Abidos durant el període de l'era ptolemaica".

Pel que fa a l'enorme edifici descobert, que es remunta a l'era de la sisena dinastia, es caracteritza per "un disseny arquitectònic diferent i únic" per les parets gruixudes i enormes d'uns cinc metres d'ample. Iskandar ha assenyalat que "aquest edifici contribuirà a la reconsideració de les activitats i l'arquitectura de l'Imperi antic a Abidos", així com sobre la naturalesa del lloc i les activitats que s'hi van desenvolupar abans de la construcció del temple de Ramsès II.

El cap de l'Administració Central per a les Antiguitats de l'Alt Egipte del Consell Suprem d'Antiguitats, Mohammad Abdel Badi, ha afegit que la missió també ha posat al descobert parts del mur nord de la paret que envolta el temple i els annexos. Aquest descobriment "canvia el que es va establir sobre el disseny del temple del Ramsès II i el que es va descriure, es va pintar i va circular entre científics i investigadors des que es va descobrir fa més de 150 anys". La missió completarà el treball de les excavacions per poder oferir més detalls sobre la història d'aquest lloc i estudiar i documentar el que s'ha trobat durant la temporada d'excavació actual.

stats