Cultura 12/03/2022

'Uncharted' no es podrà veure al Vietnam per culpa d'un mapa controvertit

La Xina i el Vietnam es disputen un territori que apareix a la pel·lícula d'aventures

1 min
Antonio Banderas, a 'Uncharted'

BarcelonaUncharted, pel·lícula d'aventures protagonitzada per Tom Holland i Antonio Banderas, no es podrà veure a les sales de cinema del Vietnam perquè hi apareix un mapa controvertit. Des de fa anys, la Xina reivindica el control i l'explotació d'una franja marítima que arrenca al davant de territoris coreans i arriba fins a Malàisia. Coneguda com la "línia de nou traços" o "llengua de bou", la franja afecta també el Vietnam, perquè enmig hi queden les illes Paracels i Spratly, les quals els vietnamites han batejat amb els noms de Hoang Sa i Truong Sa perquè les consideren seves.

A Uncharted es veu un mapa del mar de la Xina meridional que n'atribueix la propietat al gegant asiàtic. El Vietnam, Taiwan i la Xina es disputen la sobirania dels territoris des de fa anys. "Després d'examinar la pel·lícula, el Consell Nacional d'Avaluació i Classificació ha descobert que s'hi pot veure una imatge de la línia de nou traços. És per això que el govern ha decidit prohibir-ne la projecció", diu Vi Kien Thanh, director del departament de Cinema vietnamita.

Tres precedents

No és la primera vegada que el Vietnam veta una pel·lícula o una sèrie a causa de la "llengua de bou". Va passar el 2018 amb la comèdia romàntica Crazy rich asians, el 2019 amb la pel·lícula d'animació Abominable i el 2020 amb la sèrie australiana Pine gap, que Netflix va haver de retirar de la plataforma al país. En els tres casos es mostrava el mapa de la discòrdia, el de la "línia de nou traços", segons el qual s'acceptaria la propietat xinesa d'una part del territori que reivindica el Vietnam.

stats