Patrimoni espoliat
Cultura 16/12/2022

El Vaticà tornarà a Grècia fragments del Partenó d'Atenes

Els museus pontificis ja havien tornat un dels fragments de manera temporal l'any 2008

1 min
Fragment del fris del Partenó que va ser traslladat a Grècia des dels Museus Vaticans per ser exposat al nou Museu de l'Acròpolis a Atenes

BarcelonaEls museus del Vaticà, que posseeixen tres trossos molt fragmentaris del Partenó des del segle XIX, han decidit retornar-los a Grècia. El 2008 ja hi van tornar una de les peces, de manera temporal. De fet, van ser dels primers museus a fer aquest pas. Així ho ha anunciat aquest divendres el papa Francesc I: "Ho fem amb el desig de prosseguir el camí ecumènic amb l'Església ortodoxa, per la qual cosa la donació es farà a l'arquebisbe d'Atenes i cap de l'Església ortodoxa a Grècia, Jerònim II".

El Partenó té fragments repartits en diferents museus del món. El temple va ser construït entre els anys 447 i 452 aC, per mandat de Pèricles. Al Vaticà hi ha part del cap del cavall que apareix en la representació de la disputa entre Atenes i Posidó. Un dels altres fragments és el rostre d'un infant, i el tercer, un cap masculí amb barba.

El govern grec reivindica des de fa molts anys el retorn de fragments del Partenó. I, malgrat les llargues negociacions i demandes, una part important continua al Museu Britànic. El Louvre de París no en té gaires fragments, però els que té són força representatius i tampoc els ha tornat. Qui sí que en va tornar una part, el gener d'aquest any, va ser el Museu Antonio Salinas de Palerm, que ho tenia exposat des del 1836.

stats