29/04/2016

Les vendes per Sant Jordi creixen un 3%, i el 54% són en català

2 min
Durant l’últim Sant Jordi 
 S’han venut 1,6 milions de llibres a tot Catalunya.

BarcelonaAquest Sant Jordi s’han venut 1,6 milions de llibres i el total que s’ha facturat és de 20,96 milions d’euros. És un augment del 3% respecte a la recaptació de la diada anterior, que va ser de 20,35 milions d’euros: són, per tant, gairebé 600.000 euros d’augment. “En línies generals, i tant a Barcelona com als llocs on hi ha hagut recepció de turisme interior, els resultats han sigut molt positius -va dir ahir Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters-. Sant Jordi ha demostrat un cop més la seva força mediàtica i ha mostrat que gaudeix de molt bona salut”.

Entre les dades que Daura va facilitar hi ha les dels percentatges lingüístics: “Un 32,65% dels títols venuts són en català, i el 67,35% restant en castellà -va especificar-. En canvi, a l’hora de valorar les vendes en nombre d’exemplars, el llibre en català supera el castellà: representa un 54,32% enfront del 45,38% en castellà”. Per al sector del llibre en català Sant Jordi representa el 15% del total anual de les vendes, mentre que per al llibre en castellà baixa fins al 6%. La tendència durant la resta de l’any, però, és molt difícil de canviar: actualment, de cada deu llibres venuts, només tres són en català. Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre, va recordar que ara per ara el total de títols disponibles en català representa només el 20% del que es publica en castellà: anualment arriben uns 10.000 títols en català, mentre que en castellà la xifra supera els 40.000 títols.

Al·ludint al percentatge que representen els títols més venuts, el president dels llibreters va mostrar que el 2016 ha baixat: si el 2015 era del 6,49%, ara es troba al 4,87%. “Sant Jordi és un dia de compra molt transversal, amb molt de llibre de fons -va comentar Daura-. A nivell de sector, la transversalitat és una bona notícia”.

El català triomfa en llibre infantil

En l’apartat d’infantil i juvenil el català destaca: dels 14.779 títols venuts, un 55% han sigut en aquesta llengua. En canvi, en volum, el català representa el 73,42%. La bona repercussió del llibre infantil i juvenil en català per Sant Jordi tindrà una oportunitat l’any que ve per ampliar el seu creixement: la literatura catalana serà la convidada d’honor a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya l’abril del 2017, com avançava ahir l’ARA. “És una gran oportunitat per consolidar la marca de la literatura catalana al món -va dir el conseller de cultura, Santi Vila-. La fira és una ocasió magnífica per fomentar la venda i la internacionalització dels autors catalans, valencians i balears”. Vila també va recordar que la Generalitat vol proposar la diada de Sant Jordi com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco.

stats