Teatre
Cultura 27/08/2014

El Versus i el Gaudí es bolquen en el teatre social

Les sales escèniques impulsen un cicle reflexionarà sobre les discriminacions i les revoltes en la societat actual amb muntatges com 'Versus', de José Pascual, i 'Sunset Park', dirigida per Ivan Padilla

Núria Juanico
2 min

BarcelonaLa nova temporada del Teatre Gaudí i el Versus Teatre, encapçalats pel director Ever Blanchet, estarà marcada per l'empremta del teatre social. Les dues sales compartiran un cicle que vol reflexionar sobre les revoltes actuals que viu la societat occidental. El dramaturg i director teatral José Pascual Abellán arrencarà la temporada al Versus Teatre amb 'Versus', un muntatge a dues veus sobre la llibertat i la captivitat. L'obra es vertebra a través de les converses entre dues germanes, una de les quals es troba en presó preventiva després de matar un home. Mitjançant les xerrades al locutori del centre, les protagonistes "confeccionen un mapa de les seves vides i plantegen els grans interrogants que han definit les seves existències", apunta José Pascual. Interpretada per Giovanna Torres i Raquel Saiz, 'Versus' es podrà veure del 3 al 28 de setembre a Barcelona.

Seguint aquesta línia, el Teatre Gaudí serà l'escenari de 'Sunset Park', l'adaptació escènica de la novel·la homònima de Paul Auster. En aquest cas, l'espectacle aborda les conseqüències de la crisi immobiliària als Estats Units amb la història d'uns joves que decideixen okupar un edifici a Nova York perquè no poden fer front a les despeses de lloguer d'un habitatge."L'obra parla de joves amb estudis superiors i ganes de fer coses, però el sistema no els ho posa fàcil", explica el director del muntatge, Ivan Padilla, que considera que "la gent s'hi podrà sentir molt identificada". 'Sunset Park' s'estrenarà el 5 de setembre i es podrà veure fins al 12 d'octubre.

Dins del cicle de teatre social també es representaran altres espectacles com ara 'Osos en el agua' d'Arantza López i David Franch, 'La gent molesta (un barri digne' de Carles Mallol, 'Maggie & Maggy' dirigida per Cristina Gámiz i 'No ens fa falta tenir por' de Joan Gómez. "Volem fer un pas més cap a la funció social, educativa i divulgativa del teatre", assegura Ever Blanchet. Amb aquesta iniciativa, els dos teatres assumeixen el "rol d'altaveu social" i donen cabuda a una sèrie d'espectacles que volen reflectir l'actualitat política i social.

Més enllà del cicle de teatre social

La temporada d'ambdues sales no es limita només al teatre social, sinó que també deixarà un espai per a la comèdia catalana. Una d'aquestes propostes és 'Tothom diu que està bé' de Dani Amor, una història humorística sobre els embolics sentimentals entre cinc amics que han acabat el Batxillerat. "A través dels prototips de la comèdia, el muntatge explica realitats molt quotidianes", ha destacat Blanchett, que considera que l'obra és "impertinent i insolent". L'estrena serà el 10 de setembre i es podrà veure fins al 28 de setembre al Teatre Gaudí.

A banda d'aquest espectacle, la sala acollirà 'Anphitrion' de Plaute amb direcció de José María Roca i recuperarà 'Cambó-Companys', que va estrenar-se al Teatre Condal el 1988. 'Porter Paradís' d'Ever Blanchet, '1 hora y 1/2 de retraso' dirigida per Rafael Calatayud, '1 2 Teresa' a càrrec de Miquel Murga i 'Limbo' de Marc Rosich també passaran per l'escenari del Gaudí. En paral·lel, el Versus programarà 'Els còmics d'una nit d'estiu' d'Ivan Campillo i 'Hivern', dirigida per Ester Roma Calle.

stats