Cultura 13/12/2013

Vicenç Pagès Jordà guanya el premi Sant Jordi de novel·la

'Dies de frontera', que retrata la precarietat permanent dels qui estan a la trentena, s'endú els 60.000 euros del guardó

Laura Serra
1 min
Vicenç Pagès Jordà, premi Sant Jordi / CÈLIA ATSET

BarcelonaVicenç Pagès Jordà s'ha endut aquest divendres el premi de novel·la Sant Jordi 2013 que atorga Òmnium Cultural i la Fundació Enciclopèdia Catalana, dotat amb 60.000 euros.

El figuerenc, que aquest dissabte fa 50 anys, descriu a la novel·la 'Dies de frontera' la "provisionalitat permanent dels joves a la trentena", segons l'autor. Els protagonistes són una parella que viuen junts, però no casats; en un pis, però no comprat; treballen, però amb un contracte indefinit. "Tenen una relació de fet que es prorroga de manera automàtica. No són ni joves ni madurs. I en un moment donat s'esdevé un fenomen que en dic 'la relliscada'. És un detonant per unes transformacions", explicava l'autor. Una d'aquestes és un viatge en una frontera, a La Jonquera, un lloc que l'escriptor descriu com "Tijuana", amb gasolineres, prostitutes i botigues més econòmiques.

"És una història d'amor, desamor, postamor, reamor, que passa al segle XXI, amb xarxes socials i realitats que ja existien", deia l'escriptor a la gala. Pagès Jordà, que va tenir molt bona acollida amb l'última novel·la 'Els jugadors de whist', ja va guanyar el premi Mercè Rodoreda el 2004 per 'El poeta i altres contes'.

Premis infantil i juvenil

Care Santos ha rebut el 40è premi Joaquim Ruyra de novel·la juvenil (dotat amb 9.000 euros) per 'No em preguntis qui sóc', on explora el desconcert adolescent maquillant-lo de fenomen paranormal.

Rubèn Montañá, actor d'Egos Teatre i il·lustrador, ha rebut el 51è premi Josep Maria Folch i Torres amb la màgica 'La nena de l'arbre' (dotat amb 7.000 euros). La Galera publicarà els dos guardons al febrer.

stats