Cultura 31/07/2017

L'hereu de Víctor Català dona el fons de l'escriptora a l'Ajuntament de l'Escala

El consistori compra la finca del museu-arxiu dedicat a l'escriptora a canvi de fer-se càrrec del seu llegat

Agències
1 min
01. CATERINA ALBERT I PARADÍS, CAP AL 1950.  02. BALTASAR PORCEL  VA ESCRIURE NOMBROSES ENTREVISTES I REPORTAT-GES PER A ‘SERRA D’OR’.

BarcelonaL'hereu de Víctor Català, el seu nebot Lluís Albert, ha donat el fons personal de l'escriptora a l'Ajuntament de l'Escala. Es tracta d'un acord de gran importància, ja que el llegat inclou dibuixos, pintures, escultures, manuscrits, reculls de premsa i primeres edicions de les seves obres, entre les quals la de 'Solitud', la seva obra més celebrada. L'acord entre l'hereu i l'Ajuntament es complementa amb la compra, per part del consistori, de la finca del museu-arxiu del Clos del Pastor. El municipi l'adquireix per 375.000 euros, amb l'objectiu que continuï acollint una part del fons personal de l'escriptora i sigui visitable. De fet, la part que passa a mans municipals és la del jardí i el museu-arxiu, que a partir d'ara s'inclouran dins les rutes històriques que ofereix periòdicament l'Ajuntament.

La resta del llegat de Caterina Albert es preservarà a l'arxiu històric de l'Alfolí de la Sal. Lluís Albert assegura que després d'una vida dedicada a preservar "el llegat documental i artístic" de la seva tieta és reconfortant saber que l'Ajuntament se'n farà càrrec. L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, ha afirmat que aquest acord "permetrà posar encara més en valor l'obra de Víctor Català i la seva vinculació amb el municipi". Puga també ha agraït la feina de conservació i difusió del llegat de Víctor Català per part de la família.

La directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, també present en el moment de la signatura de l'acord, ha assegurat que "Caterina Albert va ser una dona que va escriure i viure en un moment difícil, i és important recordar-la pel seu coratge i la seva modernitat".

stats