Cinema
Cultura 02/03/2013

Viggo Mortensen, immers en un "conte estrany" del cineasta argentí Lisandro Alonso

L'actor encarnarà un militar danès que es trasllada a l'Argentina per lluitar en la Conquesta del Desert (1878-1885)

Efe
3 min
L'actor Viggo Mortensen / SEBASTIEN NOGIER (EFE)

Nova YorkUn "conte estrany" del director argentí Lisandro Alonso és un dels múltiples projectes en què està immers l'actor novaiorquès Viggo Mortensen, que també és a punt de publicar un llibre de fotografia i prepara un guió per dirigir algun dia la seva pròpia pel·lícula.

"Els de Lisandro sempre són contes bastant estranys", va explicar Mortensen durant la promoció als EUA del seu últim treball, la coproducció hispanoargentina 'Todos tenemos un plan' (2012). L'actor, criat a l'Argentina, va assegurar que les pel·lícules d'Alonso ('Los muertos', 'Fantasma', 'Liverpool') s'assemblen de vegades a les del cineasta rus Andrei Tarkovski, perquè tenen un "ritme més lent, un desenvolupament més estrany, pertorbador, diferent del que se sol trobar".

Mortensen ha estat treballant amb Alonso per construir el seu personatge, però també per aportar "moltes idees" a aquesta nova pel·lícula, que descriu com "un conte bastant estrany però que s'entén, una altra aventura", producte de la col·laboració entre Alonso i el poeta argentí Fabián Casas. En aquest film, Mortensen encarnarà un militar danès que es trasllada a l'Argentina per lluitar en la Conquesta del Desert (1878-1885), quan "l'exèrcit argentí estava obrint la frontera, per dir-ho de forma amable, perquè en realitat estaven matant un munt d'indis".

L'oficial, que va participar a Dinamarca en la Guerra dels Ducats, va al país sud-americà acompanyat de la seva filla adolescent, que s'enamora d'un soldat argentí i s'escapa amb ell a la llavors perillosa plana de la Pampa, de manera que el seu pare decideix anar en la seva recerca. "És un desafiament interessant, perquè amb ella [la filla] i altres personatges he de parlar danès, que conec gràcies al meu pare, però després he de parlar castellà amb accent danès: crec que hauré d'imitar el meu pare", diu entre rialles l'actor.

La pel·lícula de Lisandro Alonso portarà de nou Mortensen a l'Argentina, on, tot i haver-hi passat anys durant la seva infància, no havia rodat mai fins a 'Todos tenemos un plan', l''opera prima' de l'argentina Ana Piterbarg, en què aborda per primera vegada un paper doble, els bessons Agustín i Pedro. El film es va estrenar el setembre passat a l'Argentina i Espanya, però es projectarà per primera vegada als Estats Units al Festival Internacional de Cinema de Miami, i caldrà esperar fins al 22 de març per a la seva estrena als cinemes de Nova York i Los Angeles.

"No és una pel·lícula fàcil, però espero que agradi", diu l'actor, que lamenta que no s'estreni alhora en més ciutats nord-americanes amb una elevada població hispana, com Tampa, Miami, San Antonio o Houston, encara que confia que de mica en mica vagi arribant a més punts d'aquest país.

La promoció de 'Todos tenemos un plan' i el projecte amb Lisandro Alonso no frenen Mortensen, que a més està treballant en l'adaptació al cinema d'una novel·la que transcorre al segle XIX, un relat sobre els aborígens nord-americans anomenat 'El caçador de cavalls'. "Ho estic escrivint el millor possible, tot i que sé que poden passar anys fins a aconseguir els diners per fer-ho. Quan es tracta d'una 'opera prima', és més difícil", reconeix el novaiorquès, que recorda que fins i tot directors de renom com David Cronenberg (amb qui ha treballat en tres films) triguen anys a finançar les seves pel·lícules.

Mortensen, també poeta, editor i fotògraf, té previst publicar l'abril vinent el primer de tres llibres de fotografia vinculats amb l'antropologia i treballs etnogràfics realitzats a l'Argentina a finals del segle XIX i principis del XX, 'Hijos de la selva'.

stats