Arqueologia

Els vikings van arribar a Amèrica 471 anys abans que Colom

Una recerca de la Universitat de Groningen posa data exacta a l'assentament de L'Anse aux Meadows

3 min
Rèplica del vaixell víking

Molt abans que Colom travessés l’Atlàntic i arribés a Amèrica, els vikings ja s’hi havien instal·lat. Se sap des de fa temps però ara es tenen proves científiques que permeten posar la data exacta: va ser l’any 1021. Així ho demostra un estudi que publica aquest dimecres la revista Nature i que ha liderat el Centre d’Investigació Isotòpica de la Universitat de Groningen, als Països Baixos.

L’estudi s’ha fet a les restes de l’antic assentament viking de L'Anse aux Meadows, al nord de l'illa canadenca de Terranova. La data exacta s’ha pogut esbrinar amb un nou tipus de tècnica que permet corregir una anomalia atmosfèrica de l’any 993, quan hi va haver una gran tempesta solar, que distorsionava les datacions que es feien mitjançant el carboni 14. La nova tècnica serà útil per a moltes més investigacions perquè permetrà saber la datació exacta d’altres troballes arqueològiques.

El jaciment arqueològic de L'Anse aux Meadows va ser descobert el 1960 per Anne Stine i Helge Ingstad i va ser declarat Patrimoni de la Humanitat el 1975. Es tractava d’un poblat de nou cabanes construïdes amb les mateixes tècniques que les que es feien a Groenlàndia i Islàndia. La recerca arqueològica també ha localitzat eines que els vikings feien servir per reparar vaixells.

Imatge microscòpica on es veu un fragment de fusta procedent de les capes nòrdiques de l’assentament viking

Per a les construccions, els vikings van fer servir fusta dels avets i ginebrons. Els arbres absorbeixen carboni de l’atmosfera i l'incorporen als seus anells durant el creixement. Els investigadors han analitzat tres peces de fusta de tres arbres diferents que van formar 29 anells de creixement després de la tempesta solar que hi va haver el 992 dC. A partir d’aquestes proves afirmen que la fusta es va tallar el 1021. "No la van tallar els indígenes locals perquè els que van tallar la fusta tenien fulles de metall", assegura a Reuters l’arqueòloga de la Universitat de Groningen, Margot Kuitems.

Les motivacions dels vikings

Els vikings van ser grans navegants i els científics que han fet la recerca creuen que potser van arribar a l’actual Canadà buscant matèria primera: "Crec que és just descriure el viatge com un viatge de descobriment i una recerca de noves fonts de matèria primera –explica Michael Dee–. Molts arqueòlegs creuen que la principal motivació per buscar aquests nous territoris va ser trobar fusta. En general, es creu que van venir des de Groenlàndia, on la fusta adequada per a la construcció és escassa".

Queda clar, doncs, que els vikings van arribar a Amèrica 471 anys abans que els Reis Catòlics financessin el viatge de Cristòfol Colom. Queden, però, encara preguntes sense resposta com quant de temps van viure els vikings en aquest racó del Canadà; es calcula que hi podrien haver estat durant una dècada. Dee es pregunta també fins a quin punt són certes les sagues islandeses sobre la presència vikinga a Amèrica. Van ser escrites segles després i hi apareix un líder anomenat Leif Eriksson i un assentament que anomenaven Vinland. Parlen de la relació amb la població local. A vegades la convivència era pacífica però també hi va haver episodis de violència, i d’esclaus. Les dates de les quals parlen els relats i les que han acotat ara els científics coincideixen. "Per tant, sorgeix la pregunta: què hi ha més de cert en les aventures de les sagues?", diu Dee.

stats