MÚSICA
Cultura 13/07/2017

Quan Vilanova i la Geltrú és Jamaica

Ky-Mani Marley i The Melodians encapçalen el cartell del Nowa Reggae

Xavier Cervantes
2 min
Ky-mani Marley

BarcelonaKy-Mani Marley i The Melodians són dues poderoses raons per anar al festival Nowa Reggae, la dotzena edició del qual se celebra demà i dissabte a Vilanova i la Geltrú. Però hi ha una raó més profunda: fer confiança a un festival sense ànim de lucre que any rere any ofereix una àmplia panoràmica de la música jamaicana, des de “l'ska clàssic dels anys 60 i el rocksteady i fins al dancehall actual”, com diu Jordi Conejero, portaveu del Nowa Reggae.

El festival sempre ha treballat en una dimensió que prioritza la proximitat entre artistes i públic. Ja ho feia quan se celebrava al Molí de Mar, que durant molt anys va acollir també el festival Faraday. I manté aquest propòsit en la nova ubicació al parc de Ribes Roges, “un espai una mica més gran, més obert i menys limitat per a l’aforament”, explica Conejero. L’abonament per als dos dies costa 40 euros, amb un suplement de 18 euros per a la zona d’acampada del càmping El Garrofer de Sitges, des d’on hi ha transport gratuït fins al festival.

El canvi de lloc es va produir l’any passat arran d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va atendre les queixes d’un veí i va obligar a abandonar el Molí de Mar. La sentència també va afectar el Vida i el Tinglado, els altres dos festivals que es fan a Vilanova al juliol, i va fer que l'aleshores conseller de Cultura, Santi Vila, anunciés la voluntat de “blindar els festivals de música”, una mesura que encara està pendent de l’aprovació de la nova llei d’espectacles. El Nowa Reggae va estrenar el nou emplaçament al parc de Ribes Roges el 2016 i va aconseguir doblar el nombre de públic, de 1.500 a 3.000 assistents. Ara, amb més temps per conèixer les possibilitats del recinte, hi han introduït “canvis de localització dels escenaris perquè siguin millors”.

La personalitat d’un Marley

La programació artística té dos atractius especials. Per una banda, Ky-Mani Marley, un dels fills de Bob Marley. “De tots els germans, Ky-Mani és el que més estils combina, del hip-hop i el rock fins a col·laboracions amb cantants de reggaeton. És un dels artistes de la nissaga Marley que més s’ha distanciat de l’estil del pare. És un artista totalment consagrat”, diu Conejero. L’altre nom imprescindible són The Melodians, tota una llegenda, que van protagonitzar el trànsit de l'ska al rocksteady i autors de l’immortal Rivers of Babylon. En un cartell dedicat a la memòria del músic jamaicà Prince Buster, mort l’any passat, i que serà recordat per The Cabrians, hi ha també espai per a la fusió de reggae, dancehall i hip-hop d’un altre jamaicà, Kabaka Pyramid, i per al dancehall fet a Alemanya per Sentinel Sound i el col·lectiu femení Big Mama. A més, hi actuaran bandes com Auxili, Adala & The Same Song Band i Drop Collective, i hi haurà una bona representació de sound systems, encapçalada pel britànic Iration Steppas.

stats